Tilbake til Nordflåten – russisk hangarskip forlater Middelhavet

Den russiske flåtestyrken med hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i spissen forlater farvannet utenfor Syria og vender tilbake til sin base utenfor Murmansk.

NORWAY-RUSSIA-MIDEAST

Den russiske flåtestyrken fra Nordflåten passerte kysten av Norge på vei til Syria i midten av oktober 2016

Foto: STR / Afp

Det vakte oppsikt da russiske myndigheter i oktober i fjor sendte sine største krigsskip til Middelhavet for å styrke den militære tilstedeværelsen i Syria.

Hangarskipet «Admiral Kuznetsov» har helt siden det ble bygget på 1980-tallet slitt med tekniske problemer, og skipets rykte ble ikke bedre da det seilte nedover kysten av Europa med en enorm røykutvikling fra sine dieselmaskiner.

Sammen med hangarskipet ble også den atomdrevne krysseren Peter den store sendt til Middelhavet, i en tydelig markering fra russisk side at de nå ønsker å spille en viktigere rolle militært også til havs.

Ifølge den russiske øverstkommanderende for styrkene i Syria, så har den russiske flåtestyrken utført oppgavene den var satt til, til tross for store problemer med tap av flere jagerfly.

Admiral Kuznetsov

Russlands eneste hangarskip Admiral Kuznetsov vender nå tilbake til sin base ved Murmansk

Oppdrag utført

– Flyene fra hangarskipet har fløyet 420 tokt og truffet 1252 terrormål, opplyser generalløytnant Andrej Kartapolov.

Skipene skal nå vende tilbake til sin base utenfor Murmansk øst for grensen til Norge.

Kartapolov sa at Russland fremdeles vil ha en sterk militær tilstedeværelse i Syria blant annet gjennom rakettbatteriene av type S-300 og S-400.

I tillegg har også Russland en betydelig flystyrke på Hmeimim-flybasen utenfor byen Latakia ved Middelhavet vest i Syria.

To jagerfly styrtet i havet

Utplasseringen av flåtestyrken i Middelhavet har likevel avdekket betydelige svakheter i det russiske forsvaret.

To av flyene ombord, en MIG 29 og en SU 33, styrtet i havet i forbindelse med operasjonen. Begge pilotene overlevde, men dette viste at det russiske forsvaret sliter med betydelige problemer når det gjelder kapasiteten til hangarskipet.

Etter planen skal «Admiral Kuznetsov» inn til full service i løpet av 2018.

Planlegger våpenhvile

Russland planlegger nå, sammen med Iran og Tyrkia, forhandlinger for å få til en mer permanent våpenhvile i Syria.

Planen er at disse skal finne sted i Kasakhstans hovedstad Astana i andre halvdel av januar.

Men kampene flere steder i Syria, blant annet utenfor hovedstaden Damaskus gjør at flere opposisjonsgrupper sier at de ikke vil delta så lenge regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad fortsetter sine angrep

SISTE NYTT

Siste nytt