NRK Meny
Normal

Nord-koreanske og russiske elever går sammen på nye vennskapsskoler

Det nye vennskapet mellom Russland og det totalitære regimet i Nord-Korea er utvidet til å gjelde skolebarn. Russiske og nordkoreanske 10-åringer går sammen i felles vennskapsklasser.

Nordkoreanske og russiske elever i samme klasse i Khabarovsk

I 4. klasse på skole nr. 5 i Khabarovsk helt øst i Russland går elever fra Russland og Nord-Korea sammen. På veggen i klasserommet til vennskapsklassen henger bilder av politiske ledere fra de to landene.

Foto: Ap

Vladimir Putin og Kim Jong-un (montasje)

VENNSKAPELIG: Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas Kim Jong-un. (Bildet er en montasje.)

Foto: Ria Novosti/KNS / AFP/Scanpix

På veggen i et klasserom på skole nr. 5 i den russiske byen Khabarovsk henger noe uvanlig – bilder av Nord-Koreas diktator og Russlands president side om side. Under arbeider russiske og nordkoreanske elever sammen i en ny vennskapsklasse.

Sju elever fra Nord-Korea er valgt ut til å delta på det nye vennskapsprogrammet i industribyen Khabarovsk som ligger bare 30 km fra den kinesiske grensen.

En av de sju elevene fra Nord-Korea er Yuri Kim som deler etternavn med landets beryktede diktatorfamilie. Nå er han en av sju utvalgte som skal bli kjent med russisk kultur og russiske jevnaldrende, i et forsøk på å bygge nye bånd mellom de to landene.

Yuri Kim fra Nord-Korea på skole i Khabarovsk

Yuri Kim fra Nord-Korea får prøve seg på russiske skolehverdag under bilder av president Putin og to av Nord-Koreas tidligere ledere.

Foto: Ap

Tenker langt fram

På veggen i klasserommet henger det bilder av Russlands president Vladimir Putin og to av Nord-Koreas tidligere ledere, Kim Jong-il og Kim Il-sung – far og bestefar til landets nåværende hersker, Kim Jong-un. Under henger det store plakater med informasjon om de to nabolandene.

– Hovedhensikten med dette er å skape vennskap mellom elevene, sier Eduard Perepechai til nyhetsbyrået Ap. Han er rektor på Skole nummer 5.

– Når barna er eldre og vanskelige situasjoner oppstår, vil de huske sine barnedomsvenner og velge diplomati og ikke våpen, sier han.

Elevene snakker sammen på russisk, som alle de sju koreanerne behersker.

Vil bli bestevenner

I sommer var mange av de 20 russiske elevene i klassen på utvekslingsleir i Nord-Korea. Der var de sammen med andre elever fra Tanzania og Vietnam.

Sommerleir i Songdowon i Nord-Korea

Internasjonal sommerleir i Songdowon i Nord-Korea i 2014 – året da vennskapsskoleutvekslingen kom i gang.

Foto: Wong Maye-E / Ap

– Det var interessant å være der, sier 10 år gamle Jekaterina Davidova om den internasjonale sommerleiren. Hun forteller at barna badet, spilte fotball og volleyball, og at de lagde talentkonkurranser hver kveld.

Under Putin er forholdet mellom Russland og det totalitære regimet i Nord-Korea styrket og handelssamkvemmet utvidet.

Vennskapsskoleprosjektet ble innledet i fjor, og årets 4. klasse i Khabarovsk er den andre klassen som får vennskapsbesøk fra Nord-Korea. Initiativet denne gangen kom fra Nord-Korea, melder nyhetsnettstedet Gubernia i Khabarovsk.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt