– Dette ville ikke ha skjedd i noe annet land

Nord-koreanerne har tatt grep for å bevise at langdistanseraketten som står klar til utskyting har fredelige hensikter. Nå har journalister fra flere land fått komme inn på romstasjonen.

Jang Myong Jin viser journalister rakettstasjonen

Direktør Jang Myong Jin viser journalister rundt på rakettstasjonen.

Foto: Ap

Oppskytingen av Unha-3-raketten har vakt internasjonal fordømmelse. Flere har antydet at raketten er et skalkeskjul for å teste oppskyting av atomvåpen.

Les mer: Nord-Korea gjør klart for kontroversiell rakettoppskytning

Nord-Korea på sin side har hele tiden hevdet at det er snakk om et fredelig prosjekt for å utforske rommet, og tidligere i år annonserte de at de vil skyte opp raketten for å plassere en satelitt i bane rundt jorden.

Utskytingen er planlagt å skje mellom 12. og 16. april for å markere 100-årsdagen for kommuniststatens grunnlegger, avdøde president Kim Il-Sung.

Les mer: Nordkoreansk rakett står på utskytningsrampen

Fikk besøke rombasen

Søndag åpnet nord-koreanerne rombasen for presse, blant dem den tyske TV-stasjonen ARD.

Se bilder av besøket under.

Journalister og fotografer fikk en rundtur og fikk se både utskytingsstasjonen og satelitten nord-koreanerne planlegger å sende ut i rommet.

Video Pressen fikk se langdistanserakett i Nord-Korea

VIDEO: Pressen fikk se langdistanserakett i Nord-Korea. REPORTER: Kristine Hirsti, FOTO: ARD.

– En modig avgjørelse

Nord-koreanerne var under presseomvisningen tydelig stolte over hvor åpne de er i prosessen.

– Ikke i noe annet land ville journalister ha kommet så nær en utskytningsstasjon. Vår leder, Kim Jong-un, har tatt en meget modig avgjørelse, sa direktøren ved basen, Jang Myong Jin, til de oppmøtte.

Selv om USA og andre land har uttalt sterk skepsis til langdistanseraketten og mener prosjektet er i strid med FN-resolusjoner og med den avtalen USA og Nord-Korea inngikk i forrige måned, presiserer nord-koreanerne selv sin rett til sin egen teknologi.

– Vi har rett til vår egen romteknologi. Bare på den måten kan vi være et moderne land og ikke en slave av andre nasjoner.

Les også: Nord-Korea forbereder oppskyting

– Dere har sett alt

Assisterende direktør for Nord-Koreas romfartsprogram, Ryu Kum-Chol, sier besøket er et bevis på nord-koreanernes åpenhet rundt prosjektet.

– Vi har gitt dere en mulighet til å få se alt. Dere var ved utskytningsstasjonen. Dere ser at dette kun har fredelige hensikter. Vi er fullstendig åpne rundt dette. Hvis noen ikke tror på det, kan de komme selv og ta en titt, sier Ryu Kum-Chol til den tyske TV-stasjonen ARD.

Satelitten nord-koreanerne vil skyte til værs

Presse fikk søndag se satelitten nord-koreanerne vil skyte til værs.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt