Nord-Korea: Sanksjonene vil bare føre til at vi lykkes raskere

Mandag ble USAs president Donald Trump og Kinas Xi Jinping enige om å «maksimere presset» mot Nord-Korea. Det bekymrer ikke regimet i Pyongyang.

Nord-Koreas leder kim Joung-un

Mens verden fordømmer landet inspiserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un kornåkrene i landet. Han mener ingen sanksjoner kommer til å hindre landet i å bli en atommakt.

Foto: KCNA KCNA / Reuters

Før Donald Trump tok til orde for å reformere FN, snakket han med Kinas president Xi Jinping på telefonen om Nord-Koreas missil- og atomvåpenprogram.

– De to lederne forpliktet seg til å maksimere presset mot Nord-Korea gjennom kraftig håndheving av FNs sikkerhetsråds resolusjoner, opplyser Det hvite hus i kveld.

Fordømmelse og sanksjoner

Etter at Nord-Korea gjennomførte sin siste rakett-test over Japan på fredag, samlet FNs sikkerhetsråd seg og enstemmig fordømte landet.

I helgen ble USA og Sør-Korea enige om å stramme ytterlige til og i dag ble også Kina enige med USA om at veien videre går gjennom sanksjoner og press.

Det bekymrer ikke regimet i Pyongyang, som har omtalt de siste FN sanksjonene som «de mest ondsinnede, uetiske og umenneskelige handlingene».

Laster Twitter-innhold

Vil bli atommakt

I dag kom utenriksdepartementet i landet med en ny uttalelse:

– De nye sanksjonene fra USA og deres treller for å legge press på Nord-Korea vil bare øke vår innsats for å lykkes med vår ultimate mål om å bli en atommakt, heter det i en uttalelse som ble videreformidlet på nasjonalt TV mandag.

Nord-Korea mener også at de nye FN-sanksjonene som ble vedtatt 11. september bare vil «utrydde» landets befolkning.

Mange har vært kritiske til virkningen av FNs sanksjonspolitikk og pekt på at veien videre i større grad bør bygge på dialog og samtaler enn sanksjoner og trusler.

Denne uken er det åpning av hovedforsamlingen i FN og Donald Trump skal holde sin første tale i morgen. Der er det knyttet spenning til hva han kommer til å si om den spente situasjonen i Nord-Korea. Et tema som er ventet å dominere uken i New York.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt