Nord-Korea: Mer makt til søsteren til Kim Jong-un

Kim-dynastiet styrker grepet om makten. Nord-Koreas leder har forfremmet søster Kim Yo-jong til en sentral plass i politbyrået, maktens sentrum. Tidligere i år ble hun svartelistet av USA for grove brudd på menneskerettighetene.

Kim Yo-jong

SØSTER TIL POLITBYRÅET: Nord-Koreas sterke leder Kim Jong-un har forfremmet søsteren sin Kim Yo-jong til en plass i politbyrået, der alle viktige avgjørelser tas. Bildet er fra 27. november 2014. Kim Yo-jong hadde allerede da en viktig posisjon i det regjerende partiet i Nord-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

28 år gamle Kim Yo-jong har gradvis steget i gradene innad i det regjerende Arbeiderpartiet i Nord-Korea.

– Dette viser at hennes innflytelse er langt mer enn det vi har trodd tidligere og det viser hvordan Kim-familien styrker grepet om makten. Det sier Michael Madden, Nord-Korea ekspert ved Johns Hopkins University, til nyhetsbyrået Reuters.

Kim Jong-un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har forfremmet søsteren til en plass i politbyrået. Bildet er et av de siste som er tatt av landets leder. Her besøker han gård nummer 1116 den 29. september i år.

Foto: Str / AFP

Svartelistet

I januar valgte USA å svarteliste Kim Yo-jong sammen med andre ledere i Nord-Korea for alvorlige brudd på menneskerettighetene, skriver The Guardian.

Det var i juli i år at amerikanske myndigheter innførte sanksjoner mot leder Kim Jong-un og andre sentrale personer i maktapparatet for «notoriske overgrep mot menneskerettighetene» som amerikanerne formulerte det.

Studerte i Sveits.

Kim Yo-jong er den yngste av de sju barna til Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il og altså yngste søster til dagens leder.

I oppveksten fikk hun privatundervisning i hjemmet sammen med broren Kim Jong-un. Begge ble sendt på skole i Bern i Sveits siste del av 1990-årene og første del av 2000-tallet.

Kim Yo-jong

Kim Yo-jong var nestleder i propagandadepartementet i en periode. Nå er den yngste søsteren til Kim Jong-un forfremmet til en plass i maktens sentrum, politbyrået. Bildet er fra 27. november 2014.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Mystisk kvinne med mye makt

Kvinnen blir beskrevet som svært mystisk ifølge Deutsche Welle. Hun har steget i gradene og fått stadig mer makt. I årene 2012–2014 tok hun over flere administrative oppgaver for broren.

I november 2014 ble hun forfremmet til nestleder i det såkalte Propaganda- og Agitasjons departementet.

– Som en av brorens nærmeste allierte, mottok hun rapporter, informerte broren, sendte ut ordre på vegne av ham og ledet møter, sier Michael Madden.

Tok tantens plass i politbyrået

Nyhetsbyrået Reuters melder at forfremmelsen tyder på at søsteren til Kim Jong-un har overtatt plassen til tanten Kim Kyong Hee i politbyrået. Hun var en svært viktig maktperson da tidligere leder Kim Jong-il var i live.

Sammen med forfremmelsen av søsteren, ble to andre viktige personer i kretsen rundt landets leder, vist den samme ære. Kim Jong Sik og Ri Pyong Chol skal være helt sentrale personer i gjennomføringen av det prestisjefylte rakettprogrammet.

North Korean Foreign Minister Ri Yong-ho addresses the 72nd United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York

Utenriksminister Ri Yong-ho er forfremmet etter sin tordentale i FNs Hovedforsamling der han kalte Donald Trump for «president Ond» (president Evil).

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Nord-Koreas utenriksminister gjorde seg bemerket da han holdt en tordentale i FNs hovedforsamling 23. september i år. Ri Yong-ho kalte Donald Trump for «president Ond».

Han er forfremmet til en mektigere posisjon enn tidligere innad i maktens indre sirkler, politbyrået.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt