Hopp til innhold

Nord-Korea: Feil under oppskyting av satellitt

Nord-Koreas oppskyting av en overvåkingssatellitt mislyktes, og det endte opp med at den havnet i havet, ifølge statlige nordkoreanske medier.

Del av det som antas å være en romfartøy som Nord-Korea sa krasjet i sjøen utenfor vestkysten, Sør-Korea, 31. mai 2023.

GJORDE FUNN: Sør-Korea har funnet en del som antas å høre til romfartøyet som Nord-Korea sa krasjet i sjøen utenfor vestkysten i, Sør-Korea, 31. mai 2023.

Foto: Forsvarsdepartementet / Reuters

Overvåkningssatellitten «Malligyong-1» endte sitt korte liv i havet. Det andre trinnet i raketten «Chollima-1» som skulle bringe den ut i rommet sviktet, melder nyhetsbyrået KCNA.

En talsperson for det nordkoreanske rakett-utviklingsbyrået sier motorene i det andre trinnet fikk problemer rett etter at det første trinnet var koblet av.

– Feilen er knyttet til påliteligheten og stabiliteten i det nye motorsystemet i bæreraketten. I tillegg er det ustabilitet i drivstoffet som brukes, sier talspersonen i følge KCNA.

Dagen før kunngjorde myndighetene at de skulle skyte opp en militær satellitt.

En mann ser på en TV-skjerm som viser en nyhetssending med filopptak av Nord-Koreas leder Kim Jong Un, på Seoul jernbanestasjon i Seoul 31. mai 2023.

En mann ser på en TV-skjerm som viser en nyhetssending med filopptak av Nord-Koreas leder Kim Jong-un, på Seoul jernbanestasjon i Seoul 31. mai 2023.

Foto: AFP

Gjort funn

Militæret i Sør-Korea sier de har lokalisert og funnet en gjenstand som de antar er en del av den Nord-Koreanske raketten. Gjenstanden ble funnet 200 kilometer vest for Eocheong-øya, melder nyhetsbyrået AFP.

Militæret i Sør-Korea har delt ut bilder av funnet. Gjenstanden kan være det første trinnet i bæreraketten.

Funnet ble gjort i det samme området som raketten etter planen skulle passere.

En del av det som antas å være en romfartøy som Nord-Korea sa krasjet i sjøen utenfor vestkysten av den delte halvøya, Sør-Korea, 31. mai 2023.

Militære i Sør-Korea har delt ut bilder av gjenstanden de har funnet ved halvøya, Sør-Korea, 31. mai 2023.

Foto: Reuters

Avanserte systemer

Nord-Korea har tidliigere gjennomført oppskytninger av satellitter. Minst én av oppskytningene, i 2016, har vært vellykket.

Den nye satellitten skulle ha sensorer som det ble hevdet skulle kunne overvåke USAs militære bevegelser i regionen.
I forrige måned sa landets leder Kim Jong Un at overvåkingssatellitter var en av mange nye kapasiteter som var under utvikling.

Kim sa at landet i de neste årene også ville utvikle atomubåter, interkontinentale ballistiske missiler som brukte fast drivstoff og et hypersonisk missil.

Innrømmet feil

Både Japan og Sør-Korea var i ferd med å evakuere beboere i deler av landet, og ba dem søke dekning da raketten ble skutt opp. Frykten var at romraketten egentlig var et ballistisk missil som kunne være en trussel.

Kort tid etter meldingen om oppskytingen kom det en ny melding om at den nordkoreanske raketten hadde feilet.

– Advarsel om evakuering av Seoul var en feil, het det i en uttalelse fra Sør-Koreas innenriksdepartement.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk flyalarmen i den sørkoreanske hovedstaden. Nyhetsbyrået Yonhap melder at myndighetene har kalt inn til møte med det nasjonale sikkerhetsrådet.

En kvinne viser mobiltelefonen sin med en advarsel om nødevakuering utstedt av Seoul City ved Seoul jernbanestasjon i Seoul 31. mai 2023.

En kvinne viser mobiltelefonen sin med en advarsel om nødevakuering utstedt av Seoul City ved Seoul jernbanestasjon i Seoul 31. mai 2023.

Foto: AFP

Fordømmer oppskytingen

USA, Japan og Sør-Korea har natt til onsdag snakket sammen og fordømmer oppskytingen på det sterkeste, opplyser utenriksdepartementet i Japan.

– Vi vil være årvåkne fremover, heter det i uttalelsen.

Grunnen til fordømmelsen er at teknologien Nord-Korea bruker til å skyte opp satellitter er den samme som de kan benytte i raketter som bærer våpen. FN-vedtak forbyr Nord-Korea å utvikle og teste langtrekkende raketter som kan bære våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt