Kim Jong-un viser de første bildene av den nye raketten

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un jubler over utskytingen av den nye langtrekkende raketten Hwasong-15. Det viser de første bildene fra Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Rakettsoppskyting i Nord Korea

DE FØRSTE BILDENE: Den nye langtrekkende raketten Hwasong-15 skytes opp fra Nord-Korea tirsdag kveld norsk tid.

– Oppskytingen av den nye raketten er et gjennombrudd, og viser at Nord-Korea nå har forbedret sin militære styrke, sier Kim Jong-un, ifølge statlige nordkoreanske medier.

En stolt leder

Ifølge meldingene har «Kim Jong-un nå erklært med stolthet at landet omsider har gjennomført den store historiske handling å fullføre statens kjernefysiske styrke, og det å bygge et rakettvåpen».

CORRECTION-NKOREA-MILITARY-MISSILE

FEIRING: Gleden var stor hos Kim Jong-un da det viste seg at rakettoppskytingen på tirsdag gikk som den skulle.

Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Det hevdes også at raketten gikk høyere enn noe annet tidligere nordkoreansk missil, at den er mye kraftigere enn forgjengerne, at den kan frakte en «superstor og tung kjernefysisk bombe», og at den kan rekke hele det amerikanske fastlandet.

Det er uklart hva som er sant og hva som er overdrivelse av dette, men ekspertene er enige om at Nord-Korea nå har kommet mye lenger i sitt atomprogram.

CORRECTION-NKOREA-MILITARY-MISSILE

MOBIL RAKETT: De første bildene viser at den nye raketten kan fraktes på et spesialkjøretøy.

Foto: KCNA VIA KNS / AFP

– Truer verdensfreden

– Nord-Koreas siste rakettest bringer USA nærmere en krig, og Nord-Korea vil bli fullstendig ødelagt om den bryter ut, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley i hastemøtet i FNs sikkerhetsråd i går kveld.

Hun oppfordret alle land til å bryte de diplomatiske og økonomiske forbindelsene til Nord-Korea.

Grafikk over de datoene Nord-Korea har skutt opp missiler i 2017

3700 KM: Denne oversikten viser hvor langt de nordkoreanske rakettene har nådd.

Foto: NRK

Ifølge Haley bør Kina stoppe all oljeeksport til nabolandet.

Visegeneralsekretæren i FN, Jeffery Feltman, sa at ikke noe er mer truende for verdens fred og sikkerhet nå enn det som foregår i Nord-Korea.

Kim kontrollerer alt

Selv om en hel verden fordømmer Nord-Koreas siste rakettest, sier USA utenriksminister Rex Tillerson at han ikke har gitt opp å få i gang diplomatiske forhandlinger med det lukkede regimet.

Kim Jong Un inspiserer Hwasong-15 raketter

EN HÅND PÅ RORET: Leder Kim Jong-un kontrollerer atomvåpenprogrammet svært nøye. Her inspiserer han raketten før den skal skytes opp.

Foto: 朝鮮通信社, ????? / AP

For øyeblikket er det lite som tyder på at forhandlinger kan komme i gang.

En nordkoreansk tjenestemann sa i går til CNN at det neste skrittet kan være å gjennomføre en kjernefysisk prøvesprengning over Stillehavet.

På den annen side hevder Kim Jong-un at Nord-Korea har kommet på nivå med USA som en fullverdig atommakt.

Hensikten er trolig å bli tatt på fullt alvor av resten av verden.

CORRECTION-NKOREA-MILITARY-MISSILE

VIL BLI TATT ALVORLIG: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har blitt en fullverdig atommakt.

Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt