Nord-Korea vil plante flagget sitt på månen

Nord-Korea jobber med en femårsplan for å få mer avanserte satellitter i bane, men har også større ambisjoner. En talsmann for landets romprogram sier de håper å få flagget sitt på månen innen ti år.

Nord-Korea skal onsdag morgen ha gjennomført prøveoppskyting av nok en rakett. (Se video av tidligere oppskyting, trolig fra februar 2016).

Hyon Kwang Il

Hyon Kwang Il mener det er latterlig at det innføres sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av oppskytingene.

Foto: AP

– Selv om USA og deres allierte forsøker å hindre vår utvikling i rommet, vil våre vitenskapsmenn erobre verdensrommet og vil uten tvil plante flagget til Den demokratiske folkerepublikken Korea på månen, sier direktøren for forskningsavdelingen i landets romprogram, Hyon Kwang Il, til nyhetsbyrået AP.

– Mulig å gjennomføre

En ubemannet ekspedisjon til månen i en ikke alt for fjern fremtid er ikke så usannsynlig, skriver nyhetsbyrået. Ifølge eksperter er det ambisiøst, men gjennomførbart.

– Det ville kreve en forbedring av deres teknologi, men det er ikke uoppnåelig, sier astrofysiker Jonathan McDowell ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Den tyske analytikeren Markus Schiller mener det vil ta Nord-Korea minst et tiår å nå målet, men han tviler på at det går.

– Min personlige gjetning er at de vil prøve, men at det ikke vil lykkes, sier Schiller som er en av verdens fremste eksperter på Nord-Koreas våpenprogram.

I går skal Nord-Korea ha skutt opp et ballistisk missil – et styrt rakettvåpen – i Japanhavet for første gang noensinne. Det skal være den fjerde våpenutskytingen landet har gjennomført på rundt to uker.

Ifølge det amerikanske forsvaret skal Nord-Korea ha skutt opp to Rodong-raketter, der den ene eksploderte like etter oppskyting. Den andre skal ha landet 250 kilometer fra den nordlige delen av Japanhavet.

Sci-Tech Complex i Pyongyang

En besøkende tar bilde av en opplyst jordklode på Sci-Tech-senteret i Pyongyang. Nord-Korea har ambisiøse planer for å erobre rommet.

Foto: Kim Kwang Hyon / Ap

– «Latterlige» sanksjoner

– Vårt land er i ferd med å gjennomføre våre planer og vi er ferd med å lykkes. Uansett hva andre mener, vårt land vil skyte opp flere satellitter, sier Hyon. Han mener det er «latterlig» at Nord-Korea blir utsatt for sanksjoner på grunn av utskytingene.

FN har ilagt Nord-Korea strenge sanksjoner på grunn av tidligere oppskytinger og tester, men likevel fortsetter Kim Jong-uns regime med sine prøveoppskytinger.

Sist måned truet nordkoreanerne med «fysiske handlinger» etter at USA og Sør-Korea gjorde det kjent at det amerikanske rakettforsvarssystemet THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) skal utplasseres i Sør-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt