Nord-Korea vil gjenåpne omstridt atomreaktor

Situasjonen på Koreahalvøya tilspisser seg. Nå varsler Nord-Korea at de vil starte opp igjen sine atomanlegg, deriblant den omstridte atomreaktoren i Yongbyon-anlegget.

Tre bilder av atomanlegget i Yongbyon i Nord-Korea

Tre bilder fra i fjor som viser at man har bygget på atomanlegget i Yongbyon etter at det ble stengt i 2007. Bildet til venstre er fra 20. mars 2012, bildet i midten fra 24. juni og det siste er fra 6. august 2012.

Foto: GeoEye and IHS Jane's Defence Weekly / AP

Sverre Lodgaard

Sverre Lodgaard mener at den siste utviklingen kan tyde på at Nord-Korea kan produsere mer plutonium slik at de kan øke atomvåpenarsenalet sitt.

Foto: Nupi / NUPI

– Nord-Korea opptrer nå mer truende enn noen gang, samtidig som det pågår militærøvelser i sør, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

USA sender bombefly

Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea er blitt stadig mer spent siden Nord-Korea i februar gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning.

Søndag gikk nordkoreanske myndigheter inn for å styrke sitt atomvåpenarsenal og lovfeste landets rett til å ha slike våpen. Samme dag sendte USA to B2-bombefly med såkalte stealth-egenskaper, som gjør dem vanskelige å oppdage på radar, til Sør-Korea for bruk i felles militærøvelser.

– Dette er samme type fly som USA brukte i innledede faser i krigene mot Jugoslavia, Irak og Afghanistan og det var dagen etter at dette skjedde at Nord-Korea sa at de befinner seg i en krigstilstand. Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Lodgaard.

Skremmer med atomvåpen

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

I mars kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at Sør-Korea og USA innledet en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Kim Jong-un i det nordkoreanske parlamentet

I en tale i parlamentet i helgen snakket Kim Jong-un om viktigheten av landets atomprogram.

Foto: KCNA / Reuters


Og i en tale som ble offentliggjort i dag sa den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un at landets atomvåpen skal skremme landets fiender fra å angripe landet.

– Det er med basis i en sterk atomkapasitet at fred og velstand og også folkets lykke kan eksistere, sa han i talen til kommunistpartiets sentralkomité.

Han sa også at ingen atommakt noensinne er blitt invadert, og at det nordkoreanske atomprogrammet derfor er et program for fred og suverenitet.

– Nord-Koreas reaksjoner kan tolkes som retorikk, og kan ses på som et tegn på at landet vil satse med på atomvåpen og mindre på store kostnadskrevende konvensjonelle styrker for å kunne frigjøre midler til den sivile økonomien. Og da står mat og landbruk høyt på prioriteringslisten, men for å få til det må den unge Kim konsolidere sin posisjon og det gjør han blant annet ved å vise seg som en sterkt og beslutningsdyktig leder, sier Lodgaard.

– Nord-Korea kan lage flere atomvåpen

Det omstridte anlegget i Yongbyon som nå varsles gjenåpnet ble stengt i 2007 som en del av en internasjonal avtale om landets atomprogram.

Ifølge en talsmann for nyhetsbyrået KCNA kan atomanlegget brukes til både sivile og militære formål.

Ifølge talsmannen skal driften ved atomanleggene startes opp for å «styrke landets atomarsenal både i kvalitet og kvantitet».

– Det betyr at landet kan produsere mer plutonium slik at de kan øke sitt arsenal av atomvåpen, sier Lodgaard.

SISTE NYTT

Siste nytt