NRK Meny
Normal

Nord-Korea vil åpne grensene for turister

Kim Jong-un har gitt klarsignal til å få fart på turistindustrien i Nord-Korea. Nå er målet to millioner besøkende innen 2020.

Kim Jong-un

Kim Jong-un har gitt sin velsignelse til en ny sjarmoffensiv for å få vestlige turister til Nord-Korea.

Foto: KCNA / Reuters

Nord-Korea åpnet grensene igjen i mars etter å ha nektet å slippe inn utlendinger i nesten et halvt år. Grunnen var frykt for ebola, til tross for at det aldri ble registrert et eneste smittetilfelle i hele Asia.

Nå skal det fokuseres på turistindustrien, og målene er ambisiøse. Ifølge nyhetsbyrået AP håper landet å tidoble antall turister til en million innen 2017, og doble dette til to millioner innen 2020.

Nord-Korea hadde rundt 100.000 besøkende i fjor, men minst 80 prosent av dem kom fra nabolandet Kina.

De siste årene har det vært en jevn økning av vestlige turister som slipper inn i landet, men de har svært begrenset frihet når de først kommer frem. Det er også en viss fare for å havne i fengsel.

Kim Jong-un på fornøyelsespark
Foto: KCNA / Reuters

– Folk er nysgjerrige

Seniorøkonom Kim Sang Hak ved Academy of Social Sciences i London sier til AP at motivene for fremstøtet først og fremst er økonomi og et ønske om å motarbeide fordommer mot landet.

Prosjektet har Kim Jong-uns velsignelse. Ifølge Telegraph holdt han nylig en tale i hovedstaden Pyongyang, der han fortalte hvorfor turistindustrien skal prioriteres.

– Turisme kan generere et stort overskudd sammenlignet med investeringene som trengs, og derfor skal landet vårt prioritere det. Det er mange mennesker i andre land som har uriktige tanker om landet vårt.

– Selv om de økonomiske sanksjonene fra de amerikanske imperialistene øker i omfang, utvikler vi vår egen økonomi. Så jeg tror mange er nysgjerrige på landet vårt, skal Kim ha sagt.

Lederen for den nordkoreanske turistindustrien, Kim Yong Il, opplyser at de ønsker seg flere besøkende fra Europa i tillegg til Russland og Kina.

Det norske utenriksdepartementet har frarådet reiser til Nord-Korea tidligere, men opphevet reiserådet for to år siden.

Kim Jong-un besøker gård

Kim Jong-un mener det er på tide å rette opp det feilaktige inntrykket utlendinger har av Nord-Korea. Her fra et gårdsbesøk i helga.

Foto: KCNA / Reuters

«Eventyrland» med tivoli og badeland

Mens folket sulter og fanger dør i arbeidsleire har regimet i Nord-Korea blant annet brukt store summer på alpinanlegg og fornøyelsesparker.

I hovedstaden Pyongyang har det kommet flere nye turistattraksjoner, deriblant jaktsimulatorer, et ridesenter og et badeland.

Myndighetene har ikke satt inn støtet på reklamefronten ennå, men presenterte 310 nye slagord i forbindelse med landets 70-årsjubileum i februar i år.

Blant disse var «La oss gjøre hele landet til et sosialistisk eventyrland!» og «La den sterke vinden av fiskeoppdrett blåse over landet!»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt