Nord-Korea varsler rakettoppskyting

Nord-Korea varsler at de vil sende opp en satellitt. De hevder den skal brukes til observasjon, men det fryktes at de tester teknologi til atomvåpenoppskyting. Begge deler bryter uansett med FN.

Kim Jong-un, 12. april 2012

TROSSER FN: Kim Jong-un, her på et bilde tatt 12. april 2012, har tidligere varslet at det vil bli sendt opp raketter fra Nord-Korea. Nå varsler landet at dette vil skje i løpet av februar.

Foto: Reuters/KCNA

Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) bekrefter tirsdag Nord-Korea har varslet at de vil sende opp en jordobservasjonssatellitt i løpet av februar.

Noen eksakt dato er ikke varslet, men landet hevder det skal skje mellom 8. og 25. februar, skriver blant annet New York Times og The Guardian.

Selv om Nord-Korea hevder satellitten kun er ment for observasjon, ser det internasjonale samfunnet på det hele som en forkledd test av ballistiske missiler som kan brukes til å frakte atomvåpen.

– Teknologien er den samme, så dette bryter med resolusjonen FNs sikkerhetsråd har vedtatt, som forbyr Nord-Korea å utføre slike tester, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Dette er kun én måned etter at landet hevdet å ha prøvesprengt en hydrogenbombe. Senere ble det antatt at det ikke var snakk om en hydrogenbombe, men enda en test av atomvåpen.

Usikkerhet rundt teknologien til Nord-Korea

Sverre Lodgaard

REGNES SOM EN TRUSSEL: Selv om Nord-Korea hevder utskytningen har vitenskapelige formål, regnes det som en trussel mot internasjonal sikkerhet, forteller seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Senest i 2012 ble Nord-Korea fordømt av FNs sikkerhetsråd for å ha skutt opp en satellitt som ble satt i bane rundt jorden. Denne raketten kunne ifølge sørkoreansk etterretning nå så langt som til USA.

Den gang, som nå, forsikret Nord-Korea om at det kun var for vitenskapelige formål.

Det er mye usikkerhet rundt hvor langt Nord-Korea har kommet i utviklingen at atomvåpen og utskytningsteknologi.

– De har klart å skyte raketter langt tidligere, men det er usikkert rundt hvorvidt de har greid å lage en kjernefysisk ladning som er liten nok til å plasseres i en rakett, sier Lodgaard.

Blant annet USA har atomvåpen om bord i fly som kan nå alle steder i verden i løpet av minutter. Lodgaard forteller at Nord-Korea ikke har slike fly, og derfor er avhengig av å utvikle raketteknologien.

– Det er klart at jo mer de tester, jo nærmere kommer de denne evnen. Men dette vet vi lite sikkert om, sier Lodgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nord-Koreas leder Kim Jung-Un overvåket den missilutskytingen

MULIG MISSILTEST: I mai publiserte nordkoreanske medier dette bildet av Kim Jong-un som angivelig observerer at et undervannsmissil ble skutt opp. Det er ikke bekreftet at bildet er ekte.

Forventer reaksjoner

Lodgaard mener at det ikke er noen stor nyhet om Nord-Korea klarer å skyte opp raketten som planlagt, ettersom landet har klart dette før. Men han regner med at FN vil reagere med nye sanksjoner.

– Det er spennende å se hvordan Sikkerhetsrådet vil reagere nå. De forhandler allerede om sanksjonene etter atomtestingen i januar, så dette vil kanskje bli en del av den prosessen, sier Lodgaard.

– Det vanlige er at Sikkerhetsrådet sammenkalles og at verden fordømmer dette. Kina er med på fordømmelsen, men toner ned sanksjonene, sier Lodgaard.

Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte, men også Kina fordømmer rakett- og atomprogrammet.

SISTE NYTT

Siste nytt