Normal

Nord-Korea testet atomvåpen

Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning, melder det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Sørkoreanere følger med på rapportene om Nord-Koreas prøvesprengning.
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

– Våre forskere har gjennomført en vellykket underjordisk atomprøvesprengning 9. oktober, melder nyhetsbyrået, som legger til at det ikke var radioaktive lekkasjer fra sprengningen.

Registrerte skjelv

Prøvesprengningen skal ha funnet sted mandag klokka 10.36 lokal tid, 03.36 norsk tid. Målestasjoner i Sør-Korea registrerte et skjelv som målte mellom 3,6 og 3,7 på Richter-skalaen på samme tidspunkt, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet i Seoul.

USAs seismiske institutt opplyser også at de har registrert et skjelv på den koreanske halvøya på det aktuelle tidspunktet.

Krisemøter

 

Nord-Koreas leder Kim Jong Il.
Foto: KCNA VIA KOREAN NEWS SERVICE / AFP

Sør-Koreas president Roh Moo-hyun har innkalt til krisemøte i regjeringen i dag på grunn av "en alvorlig endring i situasjonen hva angår Nord-Koreas atomprogram", sier en regjeringstalsmann, uten å gå i detaljer.

Forsvarssjefen i Sør-Korea har bedt alle avdelinger trappe opp beredskapen, melder det offisielle sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap.

- Uakseptabelt

USA advarte i forrige uke Nord-Korea mot å gjennomføre en atomprøvesprengning.

- Vi kan ikke leve med et Nord-Korea med atomvåpen, vi kommer ikke til å akseptere det, sa viseutenriksminister Christopher Hill sist onsdag.

USAs viseutenriksminister Christopher Hill.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP

Hill ville ikke på det tidspunktet kommentere hvilke steg USA ville ta for å forsikre seg om at Nord-Korea ikke ville gjennomføre en atomprøvesprengning.

Han advarte imidlertid Nord-Korea om "internasjonale konsekvenser" dersom de gikk videre med de uttalte planene om en prøvesprengning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt