NRK Meny
Normal

Nord-Korea stenger universitetene

Nord-Korea har stengt alle universitetene i et forsøk på å redde økonomien i landet. Studentene er sendt ut for å jobbe på fabrikker og i jordbruket.

Kim Jong Il og Kim Jong Un

Nord-Koreas leder Kim Jong il ønsker at sønnen skal ta over en økonomisk sterkere nasjon. I et forsøk på å bedre økonomien har han hatt tatt alle studenter ut av universitetet og sendt dem på jobb.

Foto: Kyodo News / Ap

Det kommer fram i rapporter fra Sør-Korea, som er gjengitt i den britiske avisa The Daily Telegraph.

Pyongyang har fortalt det nordkoreanske folket at landet vil oppnå målet om å bli «en stor, velstående og mektig nasjon» innen 2012, som markerer 100-årsjubileet for grunnlegeren av den totalitære staten, Kim II-sung.

Samme år runder Kim Jong-il 70 år, og i den forbindelse håper «Den store leder» at han kan overføre makta og en økonomisk sterkere nasjon til sin sønn og arvtaker, Kim Jong-Un.

Myndighetene i Nord-Korea er derfor i gang med store tiltak for å få økonomien på beina igjen. Først ut er ei omplassering av landets studenter.

Stenger universitetene

Ifølge rapporter fra Sør-Korea har myndighetene i Pyongyang beordra alle universiteter å kansellere nye opptak fram til april neste år. Unntakene er studenter som uteksamineres i nærmeste framtid og utenlandske studenter.

I et forsøk på å bedre den økonomiske situasjonen i landet, blir studentene i stedet sendt til store byer for å jobbe med byggeprosjekter der, melder The Daily Telegraph.

Mange vil også bli sendt til jordbruksregionene for å hjelpe til med opprydningsarbeidet etter den store tyfonen som ramma flere regioner i Nord-Korea nylig.

– Frykter revolusjon

Analytikere i Japan hevder at det kan være andre grunner til at myndighetene har valgt å sende studentene rundt omkring i landet.

– En grunn er at det er en fare for at det utvikler seg demonstrasjoner på universitetsområdet, sier Toshimitsu Shigemura, som er professor på Tokyo-universitetet Waseda, til The Daily Telegraph.

I tillegg til å forelese, er Shigemuraer forfatter av en rekke bøker om ledelsen i Nord-Korea. Han tror myndighetene i landet har blitt skremt av de mange demonstrasjonene i Nord-Afrika den siste tida.

– Ledelsen har fulgt med på «Jasmine-revolusjonen» i Afrika, og er veldig redd for at det samme skal skje i Nord-Korea. De frykter at en slik revolusjon kan starte på universitetene, sier han til The Telegraph.

Har kjøpt inn tåregass

Professor Shigemura forteller at Nord-Korea har handla utstyr fra Kina de siste månedene som skal hjelpe dem å bekjempe slike opptøyer, blant annet tåregass og politikøller.

Myndighetene har i tillegg utplassert politifolk på en rekke nøkkelposter i Pyongyang den siste tida, ifølge den britiske avisa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt