NRK Meny
Normal

Nord-Korea starter nedrustning

Nord-Korea vil starte gjennomføringen av nedrustningsavtalen fra februar, sier en talsmann for Nord-Koreas utenriksdepartement mandag.

Nord-Koreas atomanlegg i Yongbyon
Foto: AP

Nord-Korea vil begynne forhandlingene om å stenge kjernekraftanlegget i Pyongyang når en delegasjon fra FNs internasjonale atomenergibyrå IAEA kommer til den nordkoreanske hovedstaden 26. juni, går det fram av en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementet mandag.

IAEA-inspektør Olli Heinonen

Atomisnpektør Olli Heinonen i Beijing, på veg til Nord-Korea.

Foto: Ng Han Guan / AP

Nord-Korea har nektet å iverksette en nedrustningsavtale inngått med Russland, USA, Japan, Kina og Sør-Korea i februar, før de har mottatt 25 millioner dollar som i lengre tid har stått sperret på en konto i Macao.

Endelig løst

- Striden om de sperrede midlene er nå endelig løst, sier en talsmann fra utenriksdepartementet, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Han sier striden er løst fordi midlene endelig er blitt overført slik Nord-Korea har bedt om.

- De frigitte midlene vil som planlagt bli brukt til å forbedre livet til vårt folk og andre humanitære formål, sier den ikke navngitte talsmannen.

IAEA

En delegasjon fra Det internasjonale atomenergibyåret IAEA er i dag i Kina på veg til Nord-Korea.

- Der skal vi forhandle om hvordan vi skal overvåke, og forsikre oss om, at reaktoren blir stengt og forseglet, sier Olli Heinonen i IAEA.

Nord-Korea kastet ut atominspektørene før jul i 2002 og meldte seg ut av ikke.spredningsavtalen like etterpå. Tre år etterpå kunngjorde landet at det hadde atomvåpen, og i fjor prøvesprengte nordkoreanerne sin første atombombe.

Avtale i februar

I februar i år inngikk Nord-Korea en avtale under seks-landssamtalene i Beijing om å avskaffe atomvåpenprogrammet og stenge reaktoren i Yongbyon mot løfte om store oljeleveranser.

I disse samtalene deltok begge de koreanske statene samt Japan, Kina, USA og Russland.

Siden har det oppstått problemer på grunn av de den frosne bankkontoen i Macao. Nå er det problemet løst og prosessen tilbake på sporet. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt