Hopp til innhold

Sør-Korea svarte med raketter etter Nord-Korea skjøt opp ti raketter

En av rakettene som Nord-Korea skjøt opp i dag, krysset for første gang en grenselinje mellom landene til havs. En sørkoreansk forsker sier at situasjonen er farlig og ustabil og at den kan føre til væpnede konflikter.

Nord-Korea avfyrte ti raketter av ulike typer fra landets kyst i øst og vest onsdag.

Nord-Korea avfyrte ti raketter av ulike typer fra landets kyst i øst og vest onsdag.

Nord-Korea har skutt ut ti raketter av ulike typer fra landets kyst i øst og vest, heter det i en uttalelse fra Sør-Koreas militære myndigheter.

Minst en av missilene skal ha landet 26 kilometer sør for en linje som i praksis utgjør grensa mellom de to landene til havs. Det melder nyhetsbyråene AP og AFP.

Nordkoreansk rakett

MANGE UTSKYTINGER: Nordkoreanske myndigheter offentliggjorde dette bildet av en rakaett i oktober.

Foto: AP

Ifølge myndighetene er det første gang en nordkoreansk rakett har landet så nær det sørkoreanske fastlandet siden den koreanske halvøya ble delt i 1953.

Litt før klokken 09 norsk tid, sier den japanske kystvakten at det som trolig er en langtrekkende nordkoreansk rakett har landet i havet.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal Nord-Korea ha skutt ut enda seks nye raketter i formiddag.

Reuters skriver at landet i nord skal ha skutt ut minst 17 raketter i dag.

– En territoriell krenkelse

Sør-Koreas militære sier at raketten slo ned i havet 57 kilometer øst for Sør-Koreas kyst. I en uttalelse heter det at oppskytningen er «svært sjelden og utålelig». Det blir sagt selv om den landet i internasjonalt farvann.

Sørkoeansk president

KRAFTIG REAKSJON: Sørkoreanske myndigheter kaller utskytingene i dag for en «krenkelse».

Foto: AP

– President Yoon påpekte i dag at Nord-Koreas provokasjon i praksis er en territoriell krenkelse av et missil som krysset linjen for første gang siden oppdelingen. Det heter det i en uttalelse fra president Yoon Suk-yeols kontor.

På statlig TV ble det varslet om flyangrep på den sørkoreanske øya Ulleungdo. Innbyggerne ble bedt om å søke tilflukt i nærmeste tilfluktsrom.

Sørkoreanske myndigheter sier også at Nord-Korea har skutt 100 artillerigranater i havet der buffersonen mellom landene er. Dette er et brudd på en avtale mellom nord og sør.

Militær reaksjon

Den sørkoreanske presidenten kalte inn landets nasjonale sikkerhetsråd til et møte, og ga ordre om at det skal «gjennomføres raske og harde tiltak».

Sørkoreanske jagerfly

REAKSJON: Sørkoreanske jagerfly skjøt ut tre raketter mot grense i nord som svar på de ti rakettene i dag.

Foto: HANDOUT / AFP

En stund senere opplyste forsvaret at de hadde avfyrt tre luft-til-bakke-raketter som svar på de nordkoreanske utskytingene. Disse rakettene landet i nærheten av grenseområdet mot nord, blir det sagt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har utenriksministrene i Sør-Korea og USA kommet med en kraftig fordømmelse av rakettutskytingene i Nord-Korea.

Sør-Korea har stengt noen flyruter over havet øst for landet. Myndighetene sier at det er nødvendig av hensyn til passasjerenes sikkerhet på ruter til USA og Japan.

Ustabil situasjon

Nord-Koreas siste runde med oppskytninger synes å være den «mest aggressive og truende væpnede demonstrasjonen mot Sør-Korea siden 2010». Det sier forsker Cheon Seong-chang ved Sejong Institute til AFP.

Sørkoreansk TV

FØLGER: Innbyggere i hovedstaden Seoul ser på en TV-sending om rakettene.

Foto: Ahn Young-joon / AP

– Nå er det en farlig og ustabil situasjon som kan føre til væpnede konflikter, legger han til.

Onsdagens oppskytninger kommer etter en lang rekke i det siste, inkludert det Nord-Korea sier er øvelser på taktiske atomangrep.

USA og Sør-Korea har gjentatte ganger advart om at testene kan kulminere i en ny atomtest, i så fall landets sjuende.

Nord-Korea reagerer på militærøvelse

Sør-Korea og USA satte på mandag i gang en stor militærøvelse. Den kalles «Vigil Storm», og hundrevis av krigsfly fra begge sider deltar.

Kim Jong un

USIKKERT: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un følger en rakettutskyting. Bildet ble offentliggjort i oktober.

Foto: AP

En talsperson for nordkoreanske myndigheter sier ifølge Reuters at det store antallet militære fly i øvelsen viser at den er «aggressiv og provoserende». Han mener også at den er spesielt rettet mot Nord-Korea, og at den har skapt en alvorlig situasjon på halvøya.

SISTE NYTT

Siste nytt