Hopp til innhold

Nord-Korea skal ha forsynt Syria med kjemiske våpen-utstyr

Nord-Korea skal ha sendt Syria utstyr som kan brukes til fremstilling av kjemiske våpen, viser en upublisert FN-rapport.

Syriske aktivister foran åstedet for det de mener var et klorgassangrep i landsbyen Ibleen.

Medlemmer av en syrisk selvforsvarsgruppe i Ibleen viser 3. mai 2015 frem stedet hvor de mener det ble sluppet en bombe med klorgass. De fortalte til nyhetsbyrået Reuters at også at landsbyene Kansafra og Josef ble utsatt for det samme. De tre landsbyene ligger i Idlib-provinsen, nordvest i Syria.

Foto: Stringer / Reuters

Selv om Syria offisielt har skrinlagt sitt kjemiske våpenprogram, er det internasjonal mistanke om at deler av programmet fortsetter.

I starten av februar kom nyheten om at en gruppe FN-eksperter har funnet at det mellom 2012 til 2017 gikk over 40 skipslaster med utstyr fra Nord-Korea til forskningsinstituttet CERS i Syria, som har spilt en nøkkelrolle i utvikling av kjemiske våpen.

Varme – og syrebestandige fliser, rør og termometer skal være blant utstyret sendt fra Nord-Korea til Syria, skriver The New York Times og viser rapporten, som er utarbeidet for sanksjonskomiteen i FNs sikkerhetsråd.

Blant bevisene skal det være kvitteringer som viser handel mellom bedrifter i de to landene og kvitteringer på hvilke type varer som er sendt til Syria.

Syria skal ha betalt Nord-Korea via en rekke stråselskaper, gitt at Nord-Korea er ilagt strenge internasjonale sanksjoner.

Teknikere på plass

FN-rapporten er foreløpig ikke offentliggjort, men de amerikanske avisene The New York Times og Washington Post melder begge at de har sett den.

Der det at i 2016 besøkte nordkoreanske spesialister Syria samtidig som det ble levert en last med spesielle ventiler og termometre som brukes i kjemiske våpenprogram.

Et ikke-identifisert medlemsland har rapportert til FN-ekspertene at nordkoreanske teknikere fortsetter å jobbe ved institusjoner som jobber med kjemiske våpen og raketter i Barzei, Adra og Hama i Syria.

Syriske myndigheter har overfor FN-panelet benektet at teknikere fra Nord-Korea jobber for dem.

Flere eksperter som har lest rapporten har uttalt at innholdet i rapporten ikke beviser at noe samarbeid pågår mellom de to landene per i dag, men at den gir detaljerte beskrivelser av forsøk fra de to landene til å omgå FNs sanksjoner mot dem.

Kjemiske våpen?

Påstanden om våpensamarbeid mellom Nord-Korea og Syria kommer samtidig som det rapporteres at syriske regjeringsstyrker skal ha brukt klorgass under angrep på syriske opprørsstyrker og sivilbefolkningen, noe regjeringen avviser.

Tidligere i år opplyste diplomater og forskere at vitenskapelige undersøkelser beviser at Assad-regimet brukt kjemiske våpen mot egne landsmenn ved flere tilfeller i 2013. Under et angrep i Ghouta 21. august 2013 skal flere hundre sivile ha dødd etter å ha blitt forgiftet med nervegassen sarin.

Under den lange kampen om Aleppo skal kjemiske våpen også ha blitt tatt i bruk. Den syriske utenriksministeren har tidligere nektet for at landet bruker kjemiske våpen.

FN gransker nå hvorvidt Syria har brukt kjemiske våpen den siste tiden.

I et brev sendt fra diktatoren i Nord-Korea til Syria, uttrykker Kim Jong-un støtte til Syria. Der fordømmer han også det han kaller «USAs nylige invaderende handlinger mot landet deres».

SISTE NYTT

Siste nytt