NRK Meny
Normal

Nord-Korea sender jenteband til Kina

Kim Jong-un sender sitt personlige jenteband til Beijing for å bedre forholdet til Kina før FN bestemmer seg for om han skal meldes inn til Den internasjonale straffedomstolen.

Moranbong Band

Bandet Moranbong opptrer i Pyongyang. Nå skal gruppa holde «vennskapskonserter» i Beijing.

Foto: KNS / Afp

FNs sikkerhetsråd møtes torsdag for å diskutere Nord-Koreas angivelige brudd på menneskerettighetene, noe som kan ende med at Kim Jong-un anmeldes til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

En måte å unngå det på, er å få Kina til å nedlegge veto, skriver CNN. Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte, men forholdet mellom landene har vært anstrengt de siste årene.

Moranbong

Moranbong skal være populære moteikoner blant middelklassen i Nord-Korea.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Den siste sjarmoffensiven fra nordkoreansk side er bandet Moranbong, som omtales som Kim Jong-uns personlige jenteband.

Gruppa, som ble dannet av Kim i 2012, skal opptre i Beijing i en uke for å bedre forholdet mellom de to landene.

Den statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA beskriver Moranbong som et «globalt, moteriktig band som skal holde vennskapskonserter i Kina.»

Moranbongs låter handler blant annet om Kim Jong-uns varme hjerte og pene smil, og har navn som «La oss lære», «La oss støtte vår suverene leder med våpen» og «Pyongyang er best».

Anklages for slaveri og drap

Forholdet mellom Nord-Korea og Kina har bedret seg i løpet av høsten. Kina står fortsatt på Japan og Sør-Koreas side i arbeidet med å få Nord-Korea til å legge ned atomprogrammet sitt, men har vært på sporadiske diplomatiske besøk i Pyongyang.

I august fikk de to landene på plass en handelssone i den kinesiske grensebyen Dandong, og de aller fleste turistene som kommer til Nord-Korea er kinesere.

Bakgrunnen for torsdagens møte i FNs sikkerhetsråd er rapporten som slår fast at Nord-Korea står bak systematiske forbrytelser mot menneskeheten.

Blant forbrytelsene som ramses opp er drap, slaveri, tortur, forfølgelse, voldtekt og tvangsaborter.

– Brutaliteten i Nord-Koreas diktatur er grotesk, og FNs sikkerhetsråd bør varsle Pyongyang om at de snart må stilles til ansvar for forbrytelsene, sier Param-Preet Singh i organisasjonen Human Rights Watch.

Nord-Korea har avvist alle anklager, og mener rapporten er en sammensvergelse mot landet.

Kim Jong-un

Kim Jong-un på en konsert med Moranbong i Pyongyang i oktober.

Foto: KNS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt