Hopp til innhold

Nord-Korea provoserer verden med ny rakett

Raketten ble skutt opp fra Pyongan-regionen, skal ha fløyet i 50 minutter og landet i havet innenfor Japans økonomiske sone. Den norske professoren Stein Tønnesson betegner den langtrekkende raketten som farlig.

Kim Jong-un feirer rakettoppskytning i juli 2017

NY RAKETT: Så langt i år har Nord-Korea gjennomført seks atomprøvesprengninger i tillegg til å ha skutt opp en rekke raketter. Dette bildet er fra 5. juli i år, hvor landets leder Kim Jong-un feiret en av oppskytningene. I dag skjøt landet opp en rakett som gikk høyere og lengre enn de forrige.

Foto: Str / AFP

Det var det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som første meldte at Nord-Korea hadde fyrt av en ny, langtrekkende rakett. Kort tid etter bekreftet også amerikanske myndigheter rakettoppskytingen.

Raketten ble skutt opp onsdag morgen klokken 0318 lokal tid fra en base sørvest i landet og fløy østover.

Følg utviklingen i vårt nyhetssenter:

Landet i Japanhavet

Ifølge den japanske kringkasteren NHK, var raketten i luften i 50 minutter og skal ha landet i Japanhavet, innenfor Japans økonomiske sone som inkluderer store havområder. Raketten skal ha nådd en høyde på 4500 kilometer og en strekning på 960 kilometer.

Det bekreftet den japanske forsvarsministeren Itsunori Onodera noen timer etter oppskytningen.

Urix forklarer: Dette skjer med rakettene til Kim

Den japanske statsministeren Shinzo Abe kalte raskt inn til krisemøte. Landet har med støtte fra USA og Sør-Korea bedt om at FNs sikkerhetsråd kommer sammen til et ekstraordinært møte, og dette skal ifølge nyhetsbyrået Reuters skje allerede i morgen.

Professor Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning har fulgt Nord-Korea og deres rakettprogram i flere år.

– Jeg vil si denne raketten er ganske farlig. Det meldes at den er interkontinental rakett som skal ha gått 4500 kilometer opp i været før den gikk ned i Japanhavet, sier Tønnesson til NRK.

Han har en klar mening om hvor det nordkoreanske regimet vil.

– Kim Jong-un ønsker seg en rakett som kan nå det amerikanske kontinentet, og dette er en ny demonstrasjon om at han er på vei dit, sier professoren.

Fredsforsker Svein Tønnesen om Nord-Korea.

ANALYSERTE I URIX: Professor Stein Tønnesson betegner raketten som ble skutt opp i dag som farlig.

Første siden september

Så langt i år har Nord-Korea gjennomført seks atomprøvesprengninger, i tillegg til å ha skutt opp en rekke raketter.

Les: – Ny prøvesprengning i Nord-Korea kan gi radioaktiv lekkasje

Rakettoppskytingen er den første siden september. 3. september prøvesprengte landet det myndighetene hevder var en hydrogenbombe, og 15. september prøveskjøt de et missil 3.700 kilometer over den japanske øya Hokkaido og ut i Stillehavet.

– Det har vært en pause i oppskytingene på et par måneder. Nord-Korea har tydeligvis tatt hensyn til at det har vært en rekke toppmøter i regionen og den amerikanske presidentens rundreise i Asia.

– Russland og Kina har arbeidet hardt for at Nord-Korea ikke skulle foreta noen nye utskytninger og har hatt utsendinger i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, forteller Tønnesson.

Les: Kina sender toppdiplomat til Nord-Korea for sjeldne samtaler

Kim Jong-ung ønsker seg en rakett som kan nå det amerikanske kontinentet.

Professor Stein Tønnesson

Kaller det provokasjon

Få minutter etter at Nord-Korea hadde avfyrt raketten, satte Sør-Korea i gang militærøvelsen «presisjonsangrep», ifølge nyhetsbyrået Yonhap som refererte til sørkoreanske militære kilder.

Det er foreløpig ikke klart om dette var en øvelse på rakettnedskyting.

Den sørkoreanske regjeringen har i likhet med den japanske innkalt til krisemøte. President Moon Jae-in kaller rakettoppskytningen for «uansvarlig», og ber Nord-Korea stanse provokasjonene.

USAs forsvarsminister James Mattis

BEKYMRET: USAs forsvarsminister James Mattis under dagens møte hvor han kommenterte den siste nordkoreanske raketten.

Foto: Susan Walsh / AP

Sør-Korea og USA analyserer nå hvilken type rakett som ble skutt opp.

De mener at det var en interkontinental ballistisk rakett, altså en langtgående rakett som er rettet inn mot et bestemt mål og som ikke kan styres underveis.

Den amerikanske forsvarsministeren James Mattis bekrefter at dagens rakett nådde høyere enn de tidligere rakettene Nord-Korea har skutt opp.

Han betegner raketten som «en trussel for verden».

Landenes etterretningsorganer opplyste tidligere i dag at de mente å kunne se tegn til at en ny oppskytning var på trappene.

Trump orientert

Kim Jong-un har flere ganger truet med å angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen.

Les: Nordkoreansk avis: Trump fortjener dødsstraff for Kim-fornærmelser

Ifølge Det hvite hus ble president Donald Trump orientert om oppskytningen mens den nordkoreanske raketten var i luften. Han befant seg da i den amerikanske Kongressen.

– Dette er en situasjon som vi vil håndtere, sa den amerikanske presidenten i en tv-sendt uttalelse.

Trump har flere ganger truet med bruk av militærmakt dersom Kim Jong-un ikke skrinlegger regimets programmer for utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

– Dette er en trussel vi vil ta oss av, sa presidenten videre uten å gå i detaljer.

Han skal deretter ha snakket med den japanske statsministeren om hvordan de skal reagere overfor Nord-Korea. De mener begge Kina må få en enda større rolle, og skal foreløpig utelukke en «militær løsning» ifølge japanske tjenestemenn.

TRUMP OM NORD-KOREA: – Vi skal ta oss av det

Håper Russland og Kina lykkes

USAs utenriksminister Rex Tillerson ber nå alle land slutte opp om de økonomiske sanksjonene mot Nord-Korea – for å strupe den nordkoreanske økonomien og dermed finansieringen av det omstridte våpenprogrammet. Likevel holder Tillerson fortsatt de diplomatiske dørene åpne.

Den norske fredsprofessoren tror det diplomatiske sporet for øyeblikket er dødt.

– Nå kommer alle protestene og sikkerhetsrådsbehandlingen. Og i neste uke skal det være en ny stor militærøvelse som USA og Sør-Korea holder sammen, med store fly- og marinestyrker involvert. Dette er den n'te øvelsen på rad.

– Russland og Kina har forsøkt å få amerikanerne til å utsette øvelsen, for at samtaler kunne komme igjen, men det har ikke USA villet. USA har også nylig bekjentgjort at Nord-Korea er tilbake på terrorlisten, og da bestemte Nord-Korea seg for at «nå kommer raketten igjen», sier Tønnesson.

– Russland, Kina og Sør-Korea arbeider fortsatt for å finne diplomatiske løsninger mellom de to kamphanene. La oss bare håpe at det kan lykkes, og at militærøvelsen ikke fører til noen hendelser som kan få det til å eskalere ytterligere, forklarer Tønnesson.

– Det har ikke manglet på advarsler om faren for en krig fra mange hold. Men faren ligger i at ting kan eskalere, at det ene tar det andre, og så skal Trump vise fasthet, eller så skal Kim Jong-un vise fasthet – og så er de et sted hvor de egentlig ikke ville være, noen av dem, sier fredsprofessoren.

Tvitret Natos reaksjon

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg betegner Nord-Koreas atom- og rakettprogram som uforsvarlig og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Han fordømmer dagens oppskytning på det sterkeste.

Laster Twitter-innhold

EUs utenriksansvarlige er av samme mening.

– Denne oppskytingen representerer nok et brudd på Nord-Koreas internasjonale forpliktelser. Den er en alvorlig provokasjon og alvorlig trussel mot den internasjonale sikkerheten, istemmer en talsmann for Federica Mogherini.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet, blant annet et totalt eksportforbud for landets viktige tekstilindustri samt begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

REAKSJONER: Korrespondent Tove Bjørgaas forteller om de amerikanske reaksjonene på den nordkoreanske rakettoppskytningen.

SISTE NYTT

Siste nytt