Hopp til innhold

Nord-Korea prøvesprengte atomvåpen

Sør-Koreas president hasteinnkaller til krisemøte. Nord-Korea bekrefter vellykket sprengning.

Japan ekstra avis-Nord Korea

Bekymrede japanske innbyggere får utdelt ekstrautgaver av avisene etter meldingen om atomprøvesprengning i Nord-Korea i natt.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Nord-Korea gjennomførte mandag morgen en atomprøvesprengning, bekrefter det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Samtidig har amerikanske målestasjoner målt et skjelv i Nord-Korea på 4,7 på Richters skala.

- Bekrefter sprengning

Passert klokken fem, norsk tid, bekreftet landets statlige nyhetsbyrå, Korean Central News Agency, at Nord-Korea har gjennomført en "vellykket atomprøvesprengning".

Ifølge nyhetsbyrået skal prøvesprengningen hatt det formål å "styrke landets selvforsvar på alle mulige måter".

– Denne testen vil bidra til å styrke vår suverenitet og sosialisme og vil garantere fred og trygghet på den koreanske halvøy og i regionen rundt, lød meldingen videre.

prøveatomsprenging

Satelittbilde sluppet av Nord-koreanske myndigheter i Oktober 2006 illustrerer området landet er mistenkt for å ha prøvesprengt atomvåpen tidligere. Statskanalen i landet bekrefter at Nord- Korea igjen har gjennomført en atomprøvesprengning og hevder sprengningen fant sted i nærheten av byen Kilju, omtrent samme område som i 2006.

Foto: AFP / AFP

Krisemøte

Prøvesprengningen ble først registrert i Sør-Korea, der president Lee Myung-Bak har innkalt til krisemøte.

Sørkoreanske geologer bekreftet å ha registrert en rystelse fra naboen i nord, og det samme gjorde amerikanske geologer som registrerte et «kunstig jordskjelv» som ble målt til 4,7 på Richters skala.

En talsmann for utenriksdepartementet i Washington kunne likevel ikke bekrefte meldingene om at det hadde funnet sted en atomprøvesprengning.

– Vi har sett rapportene, men kan på det nåværende tidspunkt ikke bekrefte dem, sa talsmannen Andy Laine.

Protest mot FN

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder skal prøvesprengningen ha funnet sted nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, der landet også gjennomførte sin første atomprøvesprengning i oktober 2006.

Nordkoreanerne oppgir selv at mandagens prøvesprengning var kraftigere enn den første, og dermed også et bevis for at de stadig utvikler sin atomteknologi.

Nord-Korea har i flere uker truet med å gjennomføre en atomprøvesprengning, i protest mot at FNs sikkerhetsråd nylig skjerpet sanksjonene mot landet.

FN-fordømmelsen var et resultat av en nordkoreansk rakettoppskytning i begynnelsen av april. Nord-Korea hevdet at raketten plasserte en kommunikasjonssatellitt i verdensrommet, mens kritiske røster mente at det i realiteten var snakk om en fordekt test av en langdistanserakett.

Sterke reaksjoner

Seoul-børsen reagerte sterkt da nyheten om atomprøvesprengningen i nord ble kjent mandag, og verdien av aksjene falt med 4 prosent.

Japanske myndigheter reagerer også sterkt og statsminister Taro Aso satte umiddelbart ned en krisegruppe, opplyser en talskvinne.

Japan vil svare på den nordkoreanske prøvesprengningen på «en svært ansvarlig måte» ved å bringe saken inn for FNs sikkerhetsråd, forsikret en talsmann for utenriksdepartementet i Tokyo.

SISTE NYTT

Siste nytt