NRK Meny
Normal

Nord-Korea med sjeldent «rop om hjelp»

140.000 mennesker har behov for akutt hjelp etter at flom rammet den nordøstlige delen av Nord-Korea. Det har ført til at regjeringen har blitt nødt til å sende ut en offentlig appell om hjelp.

Flom i Nord-Korea

NØDHJELP: Her kommer nødhjelp til de flomrammede med fly til Pyongyang.

Foto: KNS / Afp

En rapport fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats bekrefter at Nord-Korea er rammet av en naturkatastrofe.

I rapporten står det beskrevet hvordan kraftig regnvær som følge av tyfonen Lionrock har utløst flom i flere områder, blant annet Musan og Yonsa. Så langt er 133 mennesker drept, 395 er savnet og 140.000 mennesker har behov for akutt hjelp.

Nord-Korea, som vanligivs beskytter seg selv fra verden og vil fremstå som et paradis for sine hardtarbeidende innbyggere, kommer nå med en sjelden innrømmelse av at alt ikke står så bra til, melder CNN.

Offentlig appell

Ifølge statlig media i Nord-Korea har Koreas arbeiderpati (WPK) sendt ut en offentlig appell til partimedlemmer og personell av den koreanske folkehæren. Dette for å be om hjelp til de som er i de verst rammede områdene.

WPK skal selv ha satt i gang en landsdekkende 200-dagers innsamlingsaksjon for hjelp til flomofrene.

– Det er ikke første gang, men det er svært sjeldent at den nordkoreanske regjeringen kommer med en åpen og offentlig uttalelse om hjelp, sier Bradley Williams, professor i internasjonale relasjoner ved City University i Hong Kong, til CNN.

Bekymret for opprør

Ifølge Williams er de flomherjede områdene kjent for å være spesielt fattige, med fangeleirer som kan anses som fiendtlig innstilt til regimet.

Williams antydet at heller enn omsorg for folk i området, er WPK bekymret for fremtiden til regimet, og om hendelsen kan provosere fram et opprør.

– Tatt i betraktning at Nord-Korea sendte ut «ropet om hjelp» på engelsk, er det kanskje et fjernt håp om at gitt omfanget av katastrofen, vil det internasjonale samfunnet svare, sier Williams.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt