NRK Meny
Normal

Nord-Korea løslot amerikansk statsborger

Amerikanske Eddie Jun Yong-Su som har sittet fengslet i landet siden november i fjor, er satt fri og har reist til Seoul.

Video Amerikaner satt fri i Nord-Korea

NETT-TV: Eddie Jun Yong-Su har sittet fengslet i et halvt år, mistenkt for misjonering.

Jun har sittet fengslet i Nord-Korea i seks måneder etter at han ble arrestert, mistenkt for å ha drevet misjonering i landet.

Amerikaneren som har koreanske aner, forlot hovedstaden Pyongyang sammen med USAs spesialutsending for menneskerettigheter Robert King lørdag.

I god form

Etter en mellomlanding i Beijing, landet flyet med Jun i den sørkoreanske hovedstaden Seoul i formiddag norsk tid.

– Jeg må dra til sykehuset nå, jeg får anledning til å snakke med dere senere, sa Jun til journalistene som møtte ham på flyplassen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Den amerikanske forretningsmannen framstod i god form og ble sluset ut til en ventende minibuss på Incheon-flyplassen i Seoul.

Lot seg presse

Nordkoreanske myndigheter kunngjorde fredag at de ville løslate Jun.

Beslutningen skal ifølge myndighetene vært tatt av «humanitære» grunner, skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA, som tilføyer at avgjørelsen må ses i lys av gjentatte forespørsler fra USA om løslatelse av mannen.

Spesialutsending Robert King er en av dem som har presset på for å få løslatt landsmannen.

– Vi er glade for at han om en dag eller to kan være hjemme igjen hos sin familie, sier King til nyhetsbyrået Yonhap.

Flere arrestasjoner

Det har de siste årene vært flere tilfeller hvor angivelige kristenaktivister blir pågrepet i den lukkede kommuniststaten.

Misjonæren Robert Park ble pågrepet første juledag 2009 etter å ha krysset grensen til Nord-Korea for å protestere mot menneskerettighetsbrudd. Han ble løslatt etter to måneder fordi han ifølge myndighetene skal ha vist «oppriktig anger».

I januar 2010 ble Aijalon Mahli Gomes dømt til åtte års straffearbeid for å ha krysset grensa ulovlig. Gomes skal ha vært en hengiven kristen, og ble løslatt i august samme år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt