Hopp til innhold

Nord-Korea gjør klart for kontroversiell rakettoppskytning

I Nord-Korea legger man tirsdag siste hånd på verket før oppskytingen av en kontroverisell langdistanse-rakett. USA og Kina frykter at raketten er et skalkeskjul for å teste en rakett som kan bære atomstridshoder.

Nord-Korea rakettoppskyting

En nordkoreansk soldat står vakt foran raketten som etter planen skal skytes opp senere denne uken.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Nord-Korea annonserte tidligere i år at de vil skyte opp en rakett for å plassere en satelitt i bane rundt jorden mellom 12. og 16. april for å markere 100-års-dagen for kommuniststatens grunnlegger, avdøde president Kim Il-Sung.

Nord-Korea har hele tiden hevdet at det er snakk om et fredelig prosjekt for å utforske rommet, men USA, Japan og Kina mener det hele er et skalkeskjul for å for å teste en rakett med atomstridshoder.

Dette vil være i strid med FN-resolusjoner og tidligere inngåtte atomavtaler. USA har også sagt at de vil kutte nødhjelp til det fattige landet dersom oppskytingen gjennomføres.

Både Japan og Sør-Korea har tidligere gitt klar beskjed om at de vil skyte ned raketten, dersom den krenker japansk territorium.

– Det er skuffende at Nord-Korea tvinger sitt folk til å lide på grunn av denne provokasjonen. Den fører til isolasjon og sanksjoner fra verdenssamfunnet, heter det i en uttalelse fra sørkoreanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nord-Korea kontroversiell rakett

Ryu Kum-Chol, assisterende direktør for Nord-Koreas romfartsprogram, snakker om raketten under en pressekonferanse i Pyongyang 10. april.

Foto: PEDRO UGARTE / Afp

– Følger planen

Oppskytingen av Unha-3-raketten, som ifølge Nord-Korea kun skal sette ut en værsatelitt, er nært forestående.

Ifølge Ryu Kum-Chol, assisterende direktør for Nord-Koreas romfartsprogram, gjenstår det bare å sette inn de siste komponentene, noe som vil gjøres tirsdag.

– Vi forventer å bli ferdig med monteringen i løpet av dagen. Vi har allerde annonsert at oppskytingen vil skje mellom 12. og 16. april, og vi har allerede informert internasjonale organisasjoner om at vi vil følge tidsplanen, sa Ruy Kum-Chol under en pressekonferanse i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang tirsdag.

Flere internasjonale flyselskaper har har tirsdag flyttet flyvninger med tanke på oppskytingen, melder Reuters. Særlig i luftrommet over Filippinene, som er i rakettens bane, har det bitt gjort store forandringer i flytider.

Ryu forsikret utenlandske journalister i Pyongyang om at vrakrestene fra utskytingen ikke vil utgjøre noen fare for landene i regionen.

– Vi har valgt en trygg bane, og første fase vil skje 160 kilometer fra land, mens den andre fasen skal finne sted drøyt 190 kilometer fra land.

Kina: Ro ned gemyttene!

Tirsdag ba Kina alle involverte parter «vise måtehold» for å unngå at konflikten mellom de involverte partene hisses mer opp enn nødvendig.

Uttalelsene kommer etter at USA oppfordret Kina om å presse Nord-Korea til å ikke gjennomføre rakettoppskytningen.

– Kina har uttrykt sine bekymringer og betenkeligheter når det gjelder utviklingen av situasjonen, sier talsmann for myndighetene i Kina, Liu Weimin.

– Vi ber om at alle involverte parter holder seg rolige og uttøver måtehold for å unngå at situasjonen i Nors-Korea blir ytterligere spent.

Kina er regnet som det landet som har mest innflytelse over Nord-Korea, som et av seks land involvert i samtalene om atom-nedrustning, sammen med USA, Japan, Sør-Korea og Russland.

– Har gjort store framskritt

Sist Nord-Korea prøvde å skyte opp en tilsvarende langdistanserakett var i april 2009. Dengang endte Taepodong-2-raketten i Stillehavet etter 3800 kilometers ferd, noe som var langt fra målet.

Bilder og videomateriale fra området der den nye raketten har blitt satt opp tyder på at Nord-Korea har gjort store framksritt med tanke på raketteknologi, ifølge forsvarseksperter, melder Voice of America.

SISTE NYTT

Siste nytt