Sjeldne samtaler gjennomført mellom Nord- og Sør-Korea

Bedring av forholdene landene imellom skal ha vært tema da Nord- og Sør-Korea hadde sine første samtaler på regjeringsnivå på syv år natt til onsdag norsk tid.

Møte Nord- og Sør-Kora

Delegasjonen fra Sør-Korea på vei til Panmunjom for å møte sine nordkoreanske kolleger. Møtet er det første på syv år på et så høyt nivå mellom de to landene.

Foto: Kim Ju-song / Ap

Selv om Nord-Korea har uttrykt sinne over at naboen i sør og USA gjennomfører sin årlige felles militærøvelse fra 24. februar til 18. april, og truet med å kansellere planlagte familiegjenforeninger, har likevel regjeringen i Pyongyang i all hast og hemmelighet tatt initiativ til det forsonende møtet i grenselandsbyen Panmunjom.

Som følge av militærøvelsen har nordkoreanerne tidligere også trukket tilbake en invitasjon til amerikanske myndigheter om å sende en person til landet for å forhandle om løslatelse av misjonæren Kenneth Bae, og initiativet til de nye møtene kom derfor overraskende.

De to lands delegasjoner avsluttet møtene i morgentimene onsdag, men det har ikke kommet frem noen informasjon om nøyaktig hva som ble diskutert.

Kim vil til Kina

Det antas at Nord-Korea under møtene vil be om at den omdiskuterte militærøvelsen senere denne måneden avlyses, men begge sider har også gode grunner til å sørge for at deres forhold bedres.

– Hvis Nord-Korea kommer tilbake fra møtene med fremgang i forholdet med sør, vil det legge til rette for et Kina-besøk for Kim Jong Un. Det vil også kunne rettferdiggjøre regjeringssamtaler med USA, forteller Cheong Seong-chang fra Sejong-istitutet utenfor Seoul til Reuters. Han er ekspert på relasjonene mellom de to koreanske landene.

Det antas at Kim ønsker å foreta et besøk til Kina, Nord-Koreas største allierte og velgjører, for å forsterke sin posisjon som leder i sitt land.

Artikelen fortsetter under bildet

Kim jong un

For Kim Jong Un er det viktig med bedre forhold til Sør-Korea, for å bedre landets posisjon hos Kina, mener ekspert.

Foto: KNS / Afp

Familiegjenforeninger

Et annet tema under møtene antas å ha vært gjenforeningene av familier som har vært splittet.

Nord- og Sør-Korea ble tidligere i februar enige om å gjenoppta gjenforeningene av familier som har vært splittet siden Korea-krigen, en krig som varte fra 1950 til 1953. Avtalen mellom de to landene er at det skal arrangeres gjenforeninger i seks dager fra 20. februar i Kumgangfjellet i Nord-Korea, ikke langt fra grensen.

Det forrige forsøket på å gjenforene koreanske slektninger skulle vært holdt i september, men seansen ble avlyst av myndighetene i Pyongyang bare dager før den skulle holdes.

SISTE NYTT

Siste nytt