Hopp til innhold

Nord-Korea hevder de kan angripe amerikanske baser

Kim Jong-un truer «amerikanske kjøtere» etter det som skal ha vært en vellykket prøveoppskyting av en ny mellomdistanserakett.

Kim Jong-un

Kim Jong-un overvar prøveoppskytingen onsdag.

Foto: KCNA / Reuters

Kim var til stede på onsdagens oppskyting av to Musodan-raketter som har en teoretisk rekkevidde på mellom 2500 og 4000 kilometer.

Den første oppskytingen var mislykket, mens den andre skal ha nådd en høyde på 1400 kilometer før den falt ned til havs 400 kilometer unna, mellom Nord-Korea og Japan.

Raketten ble skutt opp i denne vinkelen for å demonstrere rekkevidden, opplyser nordkoreanske myndigheter.

– Prøveoppskytingen markerer en viktig begivenhet som styrker vår stats kapasitet for atomangrep. Nå har vi en garantert evne til å angripe amerikanere i Stillehavsregionen, sier Kim Jong-un ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

I den koreanske versjonen omtaler han USA som «de amerikanske kjøterne,» skriver AFP.

Rakettoppskyting i Nord-Korea

Onsdagens oppskyting endte i havet mellom Nord-Korea og Japan.

Foto: KCNA / Reuters

– Urovekkende

USA har flere militærbaser i Stillehavet, og dersom Nord-Korea klarer å utnytte den potensielle rekkevidden kan Musodan-rakettene nå den amerikanske marinebasen på Guam.

FNs sikkerhetsråd kalte inn til krisemøte sent onsdag kveld. Oppskytingen er et klart brudd på FNs retningslinjer og sanksjonene mot Nord-Korea, og fordømmes av Nato, USA, Japan og Sør-Korea.

Nord-Korea har hatt flere mislykkede prøveoppskytinger de siste månedene. Målet er et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM), som vil være i stand til å treffe det amerikanske fastlandet.

– Vi kan ikke fornekte at Nord-Koreas teknologiske utvikling gjør fremskritt, og situasjonen er urovekkende, sier en talsmann for den japanske regjeringen til AFP.

FNs sikkerhetsråd innførte de hittil strengeste sanksjonene mot Nord-Korea etter atomprøvesprengningen i januar, og vil trolig bli nødt til å få med seg vetolandet Kina dersom de vil stramme inn ytterligere.