Hopp til innhold

Hevder å ha skutt opp ny type interkontinental rakett

Nord-Korea mener at rakettesten var vellykket, og at den nye raketten Hwasong-15 kan nå hele det amerikanske fastlandet. Sør-Korea har reagert med egen oppskytning.

SØR-KOREA REAGERER: Bare seks minutter etter at Nord-Korea skjøt opp sin missil, svarte Sør-Korea med sin egen. Kilde: Reuters.

Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som erklærte at rakettesten var vellykket. Det er første gang diktaturet har skutt opp en Hwasong-15.

Kim sa også at landet med dette har nådd et historisk gjennombrudd ved å bli en atommakt.

Raketten ble skutt opp onsdag morgen klokken 0318 lokal tid fra en base sørvest i landet og fløy østover. Ifølge den japanske kringkasteren NHK, var raketten i luften i 50 minutter og skal ha landet i Japanhavet.

Sør-Korea reagerte ved selv å sende opp raketter seks minutter etter at de oppdaget oppskytningen. Dette skal ha skjedd i havet på østsiden av Sør-Korea. Det melder nyhetsbyrået AP.

Annonserte

ANNONSERTE: Kim Jong-un erklærte missiltesten for vellykket på nasjonal tv.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

– Dette skal vi ta oss av

Missilet skal ifølge Nord-Koreanske myndigheter ha nådd en svært høy bane, 4.500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

USAs president Donald Trump var i samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe kort tid etter hendelsen. To timer uttalte han også at USA vil ordne konflikten.

– USA tar oppskytingen svært alvorlig. Dette skal vi ta oss av, sa Trump, som la til at ikke noe er endret i USAs syn på Nord-Koreas missilprogram.

Nord-Korea provoserer verden med ny rakett.

KUNNGJØRING: Testoppskytningen ble annonsert på nasjonal TV.

Hastemøte

FNs sikkerhetsråd har innkalt til et hastemøte onsdag for å diskutere Nord-Koreas siste oppskyting.

Regimet i Pyongyang har pådratt seg omverdenens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet. De inkluderer eksportforbud for landets viktige tekstilindustri og begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer oppskytningen. På Twitter skriver han at Nord-Koreas atom- og missilprogram er uforsvarlig og truer internasjonal fred.

Laster Twitter-innhold

Ikke interessert i diplomati

Onsdag gjentok Nord-Korea at landet ikke er interessert i diplomati med USA før regimet har fått vist at landets atomvåpenprogram har avskrekkende effekt.

En nordkoreansk tjenestemann sier til CNN at to skritt er nødvendig for å oppnå diplomati med amerikanerne. Første trinn er å teste en ICBM, en ny interkontinental ballistiske rakett, som er i stand til å nå USA. Deretter gjenstår en prøvesprengning av en stor hydrogenbombe, opplyste tjenestemannen.

Begge deler er ifølge tjenestemannen nødvendig for å sende en klar melding til Trump-administrasjonen om at landet har en stor avskrekkende effekt med sitt atomvåpenprogram.

Missilet som ble sendt opp fra det lukke regimet onsdag morgen lokal tid, utgjorde ingen trussel mot Nord-Amerika, amerikanske territorier eller amerikanske allierte, opplyser Pentagon.

SISTE NYTT

Siste nytt