NRK Meny
Normal

Nord-Korea fyrte av hundre raketter på grensen til sør

Den nordkoreanske hæren innledet natt til mandag en omfattende prøveoppskyting av mellomdistanseraketter på grensen til Sør-Korea.

Nordkoreansk prøveoppskyting

Sørkoreanere ser en nyhetssending om nattens rakettoppskyting på en tv på jernbanestasjonen i Seoul.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Øvelsen ble innledet klokken 5 norsk tid på østkysten av Nord-Korea nær den demilitariserte sonen, opplyser en talsmann for den sørkoreanske hæren.

Naboen i nord fyrte av rundt 100 raketter i løpet av en halvtime, enkelte av dem med en rekkevidde på rundt 50 kilometer, ut i Japanhavet.

Ingen av rakettene skal ha krysset havgrensen til Sør-Korea, melder nyhetsbyrået AFP.

I motsetning til havgrensen i vest, er det ingen strid med Sør-Korea om plasseringen av den østlige grensen mot Japanhavet.

Spent før militærøvelse

Sørkoreanske grensesoldater hadde allerede økt beredskapen etter en rekke rakettester av kortdistansemissiler i nord de siste ukene.

Senest søndag avfyrte Nord-Korea to scud-raketter som landet i Japanhavet. Dette var de første på nesten 20 år som ble avfyrt fra innlandet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

– Fra vår side anser vi dagens prøveoppskyting som en maktdemonstrasjon fra deres side, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet til AFP.

Nord-Korea fyrer jevnlig av raketter for å markere misnøye, og søndagens utskyting kom etter at diktaturstaten fordømte en planlagt militærøvelse hvor USA og Sør-Korea skal trene sammen denne uken.

Tullprat

En resolusjon fra FNs sikkerhetsråd forbyr Nord-Korea å avfyre ballistiske raketter. Likevel forsøker den lukkede kommuniststaten med jevne mellomrom å vise militære muskler overfor naboen i sør og verdenssamfunnet.

Mellom angrepene den siste tiden har det også kommet flere initiativ fra Nord-Korea om å bli enige om et opphold i alle «militære provokasjoner» fra begge parter.

Sør-Korea har avvist disse tilbudene som tullprat i lys av Nord-Koreas atomprogram og har understreket at militærøvelsen med USA vil gå som planlagt.

Laster kart, vennligst vent...

Rakettene ble avfyrt fra østkysten og landet i Japanhavet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt