NRK Meny
Normal

Nord-Korea forbereder oppskyting

Nord-Korea fortsetter forberedelsene til oppskyting av en ny langdistanserakett neste måned, til tross for internasjonal fordømmelse av planene. Japans militære har fått ordre om å skyte den ned om nødvendig.

DMZ

Nordkoreansk grensesoldat. Landet er i gang med forberedelser til rakettoppskyting, ifølge satelittbilder.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Nord-Korea

Nye satelittbilder publisert på det amerikanske nettstedet 38north.org skal vise at Nord-Korea fortsetter forberedelsene til oppskyting av en ny langdistanserakett.

Foto: NTB/Scanpix

Det skal satelittbilder publisert på det amerikanske nettstedet 38north.org vise, melder nyhetsbyrået AFP. Bildene er tatt av det private amerikanske firmaet DigitalGlobe.

Bildene, som ble tatt torsdag, skal ifølge nettstedet vise at arbeidet med å gjøre klar utskytingsrampen er i gang. 38north.org spesialiserer seg på analyse av Nord-Korea.

Ordre om å skyte ned

Japans forsvarsminister Naoki Tanaka sa i natt til journalister at han har gitt ordre til å skyte ned den nord-koreanske raketten hvis den truer japansk territorium. Ordren ble gitt etter godkjenning fra statsminister Yoshihiko Noda.

I forrige uke sa forsvarsminister Tanaka at han hadde satt Japans rakettforsvar i beredskap. Han sa at bakke-til-luft-raketter ville bli utplassert på øya Okinawa, sør i Japan, og i sentrum av Tokyo.

De japanske myndighetene tror raketten kan komme til å passere over Okinawa. Nå har de militære fått ordre om å skyte ned den nordkoreanske raketten om nødvendig.

LES: – Nord-Korea et brutalt og farlig land

LES: Åpner for kutt i atomvåpenarsenal

– Skal frakte satellitt

Nord-Koreas ledelse har tidligere denne måneden sagt at de vil skyte opp en rakett for å plassere en satelitt i bane rundt jorden mellom 12. og 16. april for å markere 100-års-dagen for kommuniststatens grunnlegger, avdøde president Kim Il-Sung.

USA og andre land mener dette egentlig dreier seg om en skjult test av langdistanserakett, i strid med FN-resolusjoner og med den avtalen som ble inngått mellom USA og Nord-Korea i forrige måned.

Detaljerte bilder

Nettstedet 38north.org skriver at detaljerte bilder viser den mobile rakettutskytingsrampen ved siden av rammetårnet. Kranen på toppen av tårnet er i en 45 graders vinkel i forhold til rampen, og det indikerer, i følge nettstedet, at det lastes utstyr.

På bildene kan man se en rekke mennesker i arbeid, noen med å fjerne busker rundt rampen, trolig for å hindre at flammer skal spre seg etter oppskyting.

Bildene viser også tankbiler som trolig leverer drivstoff, ifølge 38north.org, som skriver at forberedelsene ser ut til å følge tidsskjemaet.

LES: Langa ut mot Iran og Nord-Korea

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt