Hopp til innhold

Nord-Korea ber om samtaler med USA

Regimet i Nord-Korea ønsker å holde samtaler på høyt nivå med regjeringen i USA.

Regimet i Nord-Korea ønsker å holde samtaler på høyt nivå med regjeringen i USA.
Amerikanske myndigheter kan selv få velge tid og sted for møtet, heter det i en uttalelse fra Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon søndag.
Nordkoreanerne skal være villige til å diskutere en rekke temaer, også målet om global atomnedrustning.
Tidligere i år truet Nord-Korea både USA og Sør-Korea med atomangrep.

VIDEO: Se nyhetsoppleseren komme med budskapet om at Nord-Korea foreslår samtaler med USA.

Amerikanske myndigheter kan selv få velge tid og sted for møtet, heter det i en uttalelse fra Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon søndag.

– Vi foreslår samtaler på høyt nivå mellom myndighetene i Nord-Korea og USA for å lette spenningene på den koreanske halvøy og i regionen, het det i uttalelsen som ble lest opp på nordkoreansk statlig tv.

Villige til å snakke om atomnedrustning

Kim Jong-un

Samme dag som budskap om samtaler ble lest opp på statlig tv ble dette bildet av lederen Kim Jong-un sendt ut av det offisielle nyhetsbyrået KCNA. Det er ikke kjent når eller hvor bildet egentlig er tatt.

Foto: KCNA / Reuters

Nordkoreanerne skal være villige til å diskutere en rekke temaer, også målet om global atomnedrustning. Samtidig ble det understreket i uttalelsen at de ikke uten videre vil kvitte seg med atomvåpenprogrammet sitt.

– Nord-Koreas legitime status som en atomvåpenstat vil fortsette og fortsette, uansett om andre anerkjenner statusen eller ikke. Det eneste som kan endre det er at hele den koreanske halvøy blir gjenstand for nedrustning og at USA stopper sine trusler og utpresning ved blant annet sanksjoner, sa nyhetsoppleseren.

Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon som står bak uttalelsen ledes formelt av landets leder Kim Jonh-un.

Har tidligere truet med atomkrig

Tidligere i år truet Nord-Korea både USA og Sør-Korea med atomangrep.

Det skjedde i en periode med betydelig økt spenning mellom de to landene på den koreanske halvøya. Nord-Korea stengte blant annet grensene helt, og de få samarbeidsprosjektene som fantes mellom landene ble påvirket.

Blant annet fikk ingen sør-koreanere reise inn til industriområdet Kaesong like over grensen som de to landene har samarbeidet om. Dermed ble hele industriområdet stengt, og regimet i nord tapte en viktig inntektskilde.

Spenningene har dog sunket i mai og juni, og regimet i nord har gjort flere forsøk på tilnærming igjen til verden utenfor. Blant annet har det den siste uka vært forsøk på samtaler med myndighetene i sør.

USA mener lista ligger høyt

Nyhetsbyrået AP som har kontorer i Nord-Korea kan også melde at plakater med budskap som «utslett de amerikanske imperialistiske angriperne» de siste dagene har blitt tatt ned i hovedstaden Pyongyang.

Det har så langt ikke kommet noen reaksjon fra USA, men president Barack Obamas spesialrådgiver for saker om Nord-Korea sa fredag at lista for å starte nye samtaler med regimet er høyere enn tidligere på grunn av gjentatte trusler og provokasjoner det siste året.

Nordkoreanske soldater på nordsiden av forhandlingsområdet i Panmunjom

Nordkoreanske soldater på nordsiden av forhandlingsområdet i Panmunjom.

Foto: David Guttenfelder / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt