Hjem fra Oslo: Nord-Korea er åpen for dialog

En nordkoreansk diplomat som nylig har vært i Oslo, sier at regimet i Pyongyang er åpen for dialog med USA under de rette betingelser.

Choe Son-hui

Den nordkoreanske utsendingen Choe Son-hui sier at regimet er villig til å holde samtaler med USA under «rette betingelser». Dette bildet er fra møtet i Northeast Asia Cooperation Dialogue i Beijing i juni 2016.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Choe Son-hui kom med uttalelsen til pressen på den internasjonale lufthavnen i Beijing i dag. Hun er på vei hjem fra et besøk i Oslo, hvor hun møtte amerikanske eksperter og tidligere amerikanske embetsfolk.

Choe Son-hui på flyplassen i Beijing

Dette er nordkoreaneren Choe Son-hui som var i Oslo for uformelle samtaler med USA. Hun snakket under mellomlanding i Beijing på vei hjem.

Foto: Skjermdump / NNN Japan

Choe leder Nord-Amerika-kontoret i det nordkoreanske utenriksdepartementet. Møtene øker spekulasjonene om bedre relasjoner mellom USA og Nord-Korea, og mulige samtaler på toppnivå.

Møtet i Oslo ble mye omtalt ettersom det skjedde samtidig som forholdet mellom Nord-Korea og USA, som er alliert med Sør-Korea, er mer spent enn på lenge.

Det er også første gang partene møtes siden Trump ble president.

Donald Trump og Kim Jong Un

Begge lederne har, tross ordkrig, uttrykt vilje til å møte hverandre. Denne montasjen er vist i et sørkoreansk nyhetsprogram.

Foto: Ahn Young-joon / AP
Thomas Pickering

USAs tidligere FN-ambassadør Thomas Pickering var, ifølge sørkoreanske medier, med på Oslo-møtene med den nordkoreanske delegasjonen.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

I Oslo møtte de nordkoreanske utsendingen blant andre USAs tidligere FN-ambassadør Thomas Pickering, tidligere rådgiver i USAs utenriksdepartement Robert Einhorn og admiral William Fallon, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Den amerikanske delegasjonen ble, ifølge diplomatiske kilder, ledet av Suzanne DiMaggio i tenketanken «New America». DiMaggio har tidligere vært sentral i dialogen mellom USA og Iran.

På flyplassen i Beijing ble Choe spurt om innholdet i samtalene med Pickering. Hun bekreftet at hun hadde møtt ham og legger til at hun vil utdype når hun får anledning i framtiden.

Bak-kanalen kom på plass i 2016. Inntil da hadde det ikke vært noe kontakt mellom USA og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som overtok da faren døde i 2011. Det er holdt minst fire møter i det som kalles «Track 2-dialogen». Ifølge Washington Post har partene tidligere møttes i Singapore, Beijing og Berlin. Ingen av deltakerne representerer sine lands myndigheter direkte.

Verken det norske eller amerikanske utenriksdepartementet vil bekrefte eller avkrefte at møtene er holdt, men Lisa Laskaridis Sarmiento, pressesjef ved Sveriges FN-kontor i New York, skrev i en e-post til NRK tidligere denne uka at hun er kjent med at det pågår et møte i Oslo mellom Nord-Korea og USA.

Etter å ha truet med et militært angrep mot Nord-Korea, sa Trump tidligere i mai at han ville følt seg beæret over å møte landets leder Kim Jong-un «under de rette betingelser».

Sør-Koreas president Moon Jae-in

Sør-Koreas nye president Moon Jae-in og Kinas president Xi Jinping er enige om at det er viktig å gjøre Nord-Korea atomvåpenfritt. Det kom fram i den første telefonsamtalen mellom de to lederne.

Foto: null / AP

Sør-Koreas nyvalgte president, Moon Jae-in, støtter en mykere linje overfor nabolandet og har i motsetning til flere av sine forgjengere også sagt at han ønsker å forhandle med det isolerte regimet.

På spørsmål om det nordkoreanske regimet planlegger å holde samtaler med den nye regjeringen i Sør-Korea, svarer Choe: – Vi får se.

SISTE NYTT

Siste nytt