NRK Meny
Normal

Fredelig avvikling av forhatt marsj

Sterke følelser hos tilskuere og hos 30.000 marsjerende oransjemenn ble holdt i sjakk av tidenes politioppbud i Belfast lørdag.

Oransjemarsjen ved Stormont

Oransjemarsjen ved Stormont, Nord-Irlands nasjonalforsamling.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Gry Blekastad Almås, Belfast
Foto: NRK

Det største politioppbudet på 20 år fulgte Oransjeordenens marsj gjennom Belfast lørdag. Myndighetene fryktet det verste, men alt har gått rolig for seg.

Sterke følelser er i sving når Oransjeordenen marsjerer, og det var knyttet stor spenning til marsjen, som samlet uvanlig unionister.

Høyeste deltakelse på 20 år

Hele 30.000 unionister – flere enn på 20 år – fra åtte forskjellige organisasjoner deltok for å markere hundreårsdagen for pakten som hindret splittelse fra Storbritannia og stanset planene om indre selvstyre.

Oransjeordenen marsjerer i Belfast

Den nordirske paradekommisjonen har pålagt Oransjeordenen restriksjoner, etter åpenbare provokasjoner under marsjer tidligere i år som førte til voldsomme opptøyer og mange skadde politifolk

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Den omstridte marsjen startet ved rådhuset i Belfast i morgentimene, og unionistene gikk gjennom katolske boområder og passerte flere katolske kirker på veien.

Marsjen gikk i en rute gjennom byen og endte ved parlamentsbygningen Stormont, som for første gang var vertskap for en av Oransjeordenens markeringer. Deretter gikk den tilbake til utgangspunktet, der den var framme før kl. 22 i kveld.

Motsetningene er fortsatt store mellom de som er tilhengere av Nord-Irlands britiske tilknytting og de som ønsker et forent Irland.

Den siste tiden har det endt i flere voldelige sammenstøt. Så sent som i september ble flere skadet under voldelige opptøyer i Belfast. Da varte uroen i fire døgn. Politiet vil gjøre alt de kan for å hindre en gjentakelse.

Provoserende tromming

Motdemontrasjon mot oransjeordenen i Belfast

Vis respekt, står det på banneret som de katolske motdemonstrantene holder opp ved St. Patrick's Church, det mest spente punktet på ruten gjennom byen.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Oransjeordenen hadde før marsjen kun fått tillatelse til å spille salmer ved de katolske kirkene.

Det var tydelig en spent situasjon da følget kom til St. Patrick's Church. Her hadde 150 katolikker med svarte flagg fått tillatelse til å demonstrere med krav om at det ble vist respekt for deres kirke.

Marsjen holdt seg til salmene, men fremført med en aggressiv tromming, som flere katolske tilhørere reagerte på og følte som en provokasjon. De mente det var et brudd på reglene som skulle hindre angrep og voldshandlinger.

Sinn Féin, den politiske fløyen til den nedlagte frigjøringshæren IRA, uttrykte misnøye over den aggressive trommingen. Sinn Féin deler nå makten med sine gamle unionist-motstandere i det lokale parlamentet.

Spent i kveld

For andre gang marsjerte så oransjemennene gjennom de katolske områdene på sin vei tilbake i kveld. Også denne gangen gikk det bra, og det er ikke meldt om nye voldsepisoder.

Britiske sikkerhetsstyrker, helikoptrene som hang over marsjen og det enorme politioppbudet får mye av æren for det.

Politiets pressetalsmann sa før marsjen at de regnet med at det kunne bli bråk utover kvelden. Selv om paraden er over, er det fryktet at det kan oppstå bråk og voldelige sammenstøt i den nord-irske hovedstaden, og beredskapen er fortsatt høy.

Selv den britiske ministeren for Nord-Irland, Theresa Villiers, uttrykte tidligere i dag at hun var nervøs for hva som kunne hende.

Oransjeordenen marsjerer i Belfast

Paraden ble beskyldt for aggressiv tromming ved den katolske hovedkirken.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt