Hopp til innhold

De nominerte til alternativ kinesisk fredspris er klare

Først gikk prisen til ei redd liten skolejente, så kunne Vladimir Putin smykke seg med tittelen. Hvem får årets alternative fredspris i Kina? Alternativene er klare.

Første vinner av alternativ kinesisk fredspris

Det var en skeptisk seksåring som mottok den alternative kinesiske fredsprisen da den ble delt ut for første gang i 2010. Zeng Yuhan mottok prisen fordi den egentlige vinneren, en taiwansk politiker, ikke møtte opp.

Foto: LIU JIN / Afp

Som en reaksjon på Den norske nobelkomiteens tildeling av fredsprisen til Liu Xiobo for to år siden, opprettet en gruppe i Kina sin egen alternative pris. Confucius (Kung-fu-tze) fredspris er oppkalt etter den kinesiske filosofen med samme navn.

Risekspert og Bill Gates

Årets liste inneholder navn som Wang Dingguo, den siste overlevende kvinnen etter Maos lange marsj i 1934, og den kinesiske ris-eksperten Yuan Longping.

Gyaltsen Norbu, den 22 år gamle mannen som Beijing meget kontroversielt utropte til den 11. Panchen Lama i 1995. Han ble dermed den nest øverste lama i tibetansk buddhisme, og den som har ansvaret for å finne den neste Dalai Lama.

Norbu har blitt nominert alle de tre foregående årene, men tapte for seks år gamle Zeng Yuhan og Vladimir Putin.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra, Microsoft gründer Bill Gates, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og hans forgjenger Kofi Annan er også blant de nominerte.

Pris til Vladimir Putin

I 2010 gik prisen til Lien Chan, en taiwansk politiker, for hans innsats for å forbedre forholdet mellom det kinesiske fastlandet og Taiwan.

Lien skal ikke ha vært klar over at han vant prisen før han ble oppringt av media, og han takket nei til å dra til Beijing for å motta prisen. Han tok avstand til den alternative fredsprisen.

Seks år gamle Zeng Yuhan fra Kina mottok derfor prisen istedenfor Lien.

I fjor gikk prisen til Vladimir Putin, Russlands statsminister, noe som skapte internasjonale reaksjoner. Prisen ble mottatt av russiske utvekslingsstudenter.

Priskommiteen har ingen offisielle bånd til regjeringa i Beijing, men komiteformann Tan Changeliu sa i 2010 at de samarbeider tett med det kinesiske kulturdepartementet. Den kinesiske regjeringen ville ikke stå inne for prisutdelingen til Vladimir Putin.

SISTE NYTT

Siste nytt