Hopp til innhold

Fremgang for Cruz og Sanders

De republikanske kandidatene Ted Cruz og Donald Trump vant nominasjonen i to stater hver lørdag. På demokratisk side tok Bernie Sanders to stater, mens Hillary Clinton vant i én stat.

Ted Cruz under kampanjen i Idaho lørdag 5. mars

KLATRER: Ted Cruz under kampanjen i Idaho lørdag 5. mars.

Foto: Shawn Gust / Ap

Blant republikanerne var det ingen kandidat som klarte å få rent flertall i noen av de fire statene de kjempet om. I Kansas og Maine var det Cruz som gjorde det skarpest, med henholdsvis 48 og 46 prosents oppslutning.

I Louisiana og Kentucky ble Trump vinneren, med en oppslutning på henholdsvis 41 og 36 prosent.

– Vi ser nå at folk samles, de som tror på grunnloven samler seg og stiller seg bak denne kampanjen, sier Cruz. Han mener resultatet i Kansas viser at valgkampen er i ferd med å ta en helt ny retning.

– En super lørdag for Cruz

Ted Cruz gjorde det bedre enn ventet og har definitivt hatt en superlørdag, sier USA-kjenner Are Tågvold Flaten om den siste nominasjonsrunden.

Are Tågvold Flaten

USA-KJENNER: Are Tågvold Flaten er redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no og følger den amerikanske valgkampen tett.

Foto: Privat

– Cruz kan nå si at han har vunnet helt fra Alaska til Maine, selv om det har skjedd mye rart mellom de to statene. I tillegg vant han prøveavstemningen under konferansen CPAC utenfor Washington, sier Flaten til NTB.

Han er redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no og følger den amerikanske valgkampen tett.

Totalt leder Donald Trump med 319 delegater mot Ted Cruz' 226.

– Linjen til Cruz har hele tiden vært at han er den konsistent konservative kandidaten, og det er et argument som er lettere å bruke overfor Trump, forklarer Flaten.

– Trump har fortsatt en lettere vei til nominasjonen, men dette viser at han ikke er uslåelig. Cruz har nå slått ham seks ganger, sier Flaten.

Folk jubler under Ted Cruz' tale på et valgarrangement i Idaho lørdag.

Folk jubler under Ted Cruz' tale på et valgarrangement i Idaho lørdag.

Foto: Shawn Gust / Ap

Stadig lenger bak

Marco Rubio og John Kasich må igjen se seg slått av kandidatene i front. Det ble ingen seire på de to kandidatene, som blir hengende stadig lengre etter i kampen om landsmøtedelegatene.

De håper begge å gjøre det bra i sine respektive hjemstater 15. mars, som blir den neste viktige datoen i nominasjonskampen.

Trump ber Rubio trekke seg

– Marco Rubio hadde en veldig dårlig kveld. Personlig ber jeg ham trekke seg fra kampen. Jeg synes det er på tide nå at han gir seg, sier Donald Trump på et valgmøte i West Palm Beach, Florida.

– Jeg ville elsket å møte Ted en mot en. Det ville vært så morsomt, kommenterer Trump.

Laster Twitter-innhold

Ted Cruz tror på sin side at han vil komme styrket ut av å møte Trump alene. Han argumenterer med at Trump har mange motstandere.

– Trump har et gulv på 20–25 prosent av velgermassen, men han har et hardt tak på 35–40 prosent. Donald har tjent på mange motstandere. En mot en vil jeg slå Donald Trump, sier Cruz til Fox News.

Laster Twitter-innhold

Sanders ser flere sjanser

Blant demokratene er heller ikke kampen over, selv om Hillary Clinton leder. To seire i natt gir Sanders håp.

Nå øyner han nye seire og ser mot store stater som New York, California, Oregon og Washington.

– Jeg tror vi har en sjanse til å vinne i alle de statene, sier Sanders.

Bernie Sanders slo Clinton i to av tre stater

UTFORDRER: Bernie Sanders har ikke gitt opp kampen mot Hillary Clinton.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Sanders vant overlegent i valgmøtene i Kansas, med en oppslutning på 68 prosent, mot Clintons 32. I Louisiana ligger Clinton an til å bli like overlegen, 71 prosent mot 23 for Sanders.

I Nebraska var det jevnere, men likevel en klar Sanders-seier; de foreløpige tallene gir ham 57 prosent, mot 43 for Clinton.

Resultatene innebærer at Clinton øker forspranget. Det gjør hun fordi Louisiana er staten med flest landsmøtedelegater i nattens valg.

Men seirene gir Sanders et momentum han kan vokse på.

Sanders sier den politiske revolusjonen hele tiden har handlet om å få et stort antall arbeidere, ungdommer og andre som ikke tidligere har vært involvert i politiske prosesser, til å stemme.

SISTE NYTT

Siste nytt