Hopp til innhold

Boris Johnson ville ha nyvalg, Parlamentet sa nei

Underhuset stemte ja, i to omganger, til lovforslaget som tvinger regjeringen til å be EU om brexit-utsettelse. Saken blir nå sendt til hastebehandling i Overhuset, mens Boris Johnsons ønske om nyvalg 15. oktober ble stemt ned.

Boris Johnson

Boris Johnson reagerer på Labour-leder Jeremy Corbyns kontante avvisning av hans forslag om et nyvalg 15. oktober under debatten onsdag kveld.

Foto: AFP

Et flertall i Underhuset stemte onsdag kveld, i to omganger, for lovforslaget som pålegger Boris Johnson å be EU om nok en utsettelse av brexit.

Under første votering stemte 329 representanter for å sende forslaget videre til komitébehandling, mens 300 stemte mot.

Formålet med utsettelsen er å hindre at britene forlater EU uten en avtale 31. oktober, og skyve datoen til 31. januar i håp om at en avtale da er på plass.

Da resultatet etter andre votering var klart et par timer senere lød resultatet 327 representanter for og 299 mot. Lovforslaget går dermed videre til House of Lords, Overhuset i Det britiske parlamentet.

Men kveldens debatt var ikke over med det, snarere tvert imot.

Leave

Briter som stemte for å forlate EU demonstrerte utenfor Parlamentet også onsdag, mens de folkevalgte diskuterte en ny utsettelse av brexit.

Foto: Alastair Grant / AP

Ville ha nyvalg 15. oktober

Statsminister Boris Johnson hadde på forhånd varslet at dersom han tapte igjen onsdag, ville han foreslå nyvalg 14. eller 15. oktober.

Det gikk ikke mange minuttene før Boris Johnson reiste seg etter voteringen og ba Underhuset om å kalle britene tilbake til urnene 15. oktober for å vise hvilke politikere de nå har mest tillit til.

Forslaget om nyvalg krevde to tredels flertall. Johnson trengte derfor støtte fra rundt 100 Labour-representanter.

Det fikk han ikke. Minst 434 måtte støtte forslaget dersom det skulle vedtas, men kun 298 stemte for, mens 56 stemte imot.

– Dette er første gang i historien at opposisjonen har stemt for å vise sin tillit til Hennes Majestets regjering, repliserte Boris Johnson da resultatet var klart.

Forslaget ble nedstemt etter en svært opphetet debatt der opposisjonen langet ut mot den ferske statsministeren.

Jeremy Corbyn

Labour-leder Jeremy Corbyn ønsker i utgangspunktet et nyvalg velkommen, men det viktigste for hans partimedlemmer er å stanse en hard brexit 31. oktober.

Foto: REUTERS TV

Snøhvits eple

Selv om Labour-leder Jeremy Corbyn i utgangspunktet ønsker et nyvalg velkommen, er det mange i partiet som ikke vil si ja før de er trygge på at det er satt en stopper for en hard brexit.

Labour-leder Jeremy Corbyn svarte umiddelbart på utfordringen onsdag kveld med å si at han gjerne vil sparke ut dagens regjering, men først vil han ha loven om utsettelse gjennom Overhuset og tilbake med dronningens signatur.

– Det valget han tilbyr nå, er som eplet Snøhvit fikk, forgiftet med en «no deal»-brexit, sa Corbyn, med henvisning til en såkalt hard brexit.

Jo Swinson

Jo Swinson leder det britiske partiet Liberaldemokratene, som i går fikk et nytt medlem da den konservative parlamentarikeren Phillip Lee skiftet parti.

Foto: Reuters

Kritisert for å ha ekskludert partifeller

Boris Johnson mistet flertallet i Parlamentet da den konservative parlamentarikeren Phillip Lee gikk til Liberaldemokratene tirsdag.

Deretter ble det klart at partiet vil ekskludere 21 konservative partifeller som tirsdag stemte for å behandle lovforslaget.

Liberaldemokratenes leder Jo Swinson mener de konservative har opptrådt «skammelig» overfor sine egne partifeller, og var en av flere som under debatten onsdag tok avstand fra ekskluderingen.

Swinson ba de folkevalgte legge partiinteresser til side og fokusere på nasjonens beste.

Partiet ønsker å stanse brexit, og ba om at et eventuelt nyvalg skjer på en «rolig og ordentlig måte», ikke under trusselen om en nært forestående hard brexit.

Nicholas Soames.

Nicholas Soames (71), barnebarnet til Winston Churchill, er en av 21 parlamentarikere som trolig blir ekskludert fra Det konservative partiet.

Foto: Simon Dawson / Reuters

«Bully boy game»

– Statsministeren spiller et slags mobbende guttespill, sa Labour-politiker Jess Phillips tydelig opprørt under debatten onsdag kveld.

Hun etterlyste, i likhet med store deler av opposisjonen, Boris Johnsons konkrete og detaljerte planer for brexit.

Hun kritiserte også statsministeren for å være mer opptatt av å realisere sine personlige ambisjoner enn borgernes beste.

– Det er tusenvis av EU-migranter i min valgkrets, og de har absolutt ingen anelse om hva som skal skje, sa Jess Phillips.

Jess Phillips

Jess Phillips fra Labour mener statsministeren spiller et «bully boy game» ved å mane til nyvalg 15. oktober.

Må respektere resultatet av folkeavstemningen

Også The Green Partys Caroline Lucas langet ut mot Boris Johnson, og kalte suspenderingen av Parlamentet for et «desperat og kynisk grep».

Lucas la til at hun er glad for at statsministeren må ta ansvar for «sitt eget fryktelige rot», og at hun ikke vil stemme for et nyvalg 15. oktober.

De konservative gjentok på sin side gjennom debatten at de folkevalgte må respektere folkets vilje etter valget i 2016, og trekke britene ut av EU.

De kritiserer opposisjonen for å trekke ut prosessen fordi de aller helst vil forbli i EU og unngå brexit for enhver pris.

Caroline Lucas

The Green Partys Caroline Lucas ønsker ikke å støtte Johnsons forslag om nyvalg 15. oktober, og ber ham om å rydde opp selv.

Foto: OLI SCARFF

Nederlag for den ferske statsministeren

Nedturen til den ferske statsministeren startet allerede under Parlamentets første samling etter sommerferien tirsdag, da det ble klart at parlamentarikerne hadde tatt kontroll over dagsorden onsdag.

Formålet var å tvinge frem en brexit-debatt før de blir sendt hjem av statsministeren neste uke, og i ettermiddag steg temperaturen igjen da debatten var i gang.

Boris Johnsons avgjørelse om å suspendere Parlamentet, for å forhindre at de folkevalgte utsetter brexit-planene hans, har utløst sterke reaksjoner.

Dagens debatt var opposisjonens mottrekk, i et forsøk på å hindre at britene forlater EU uten en avtale på oktobers siste dag, slik Boris Johnson har sagt at han er villig til.

John Bercow

Parlamentsleder John Bercow forsøker å styre ordet i Parlamentet under opphetet debatt.

Foto: JESSICA TAYLOR / AFP

Vil utsette til 31. januar

Dag to skulle det altså ikke gå stort bedre for den ferske statsministeren.

På tirsdag tapte han da 328 folkevalgte stemte for, mens 301 stemte imot, å gjøre forslaget til en del av onsdagens agenda.

Det førte til at parlamentarikerne onsdag ettermiddag kunne starte hurtigbehandlingen av det omstridte lovforslaget.

Boris Johnson

Statsminister Boris Johnson må be om en utsettelse hos EU, dersom Overhuset vedtar lovforslaget.

Foto: JESSICA TAYLOR / AFP

Under første votering onsdag kveld ble resultatet desto verre for statsministeren, da 329 representanter stemte for å sende forslaget videre til komitébehandling, mens 300 stemte mot.

Neste steg i prosessen begynte umiddelbart etter at resultatet var klart, med hele Underhuset som komité i dette tilfellet.

Etter halvannen times debatt stemte de altså på nytt. Denne gangen ble resultatet 327 for og 299 imot. Forslaget går dermed videre House of Lords, overhuset i Det britiske parlamentet

Brexit

Briter for og mot brexit demonstrerer utenfor Parlamentet også onsdag. Britene befinner seg i et ukjent politisk farvann der ingen ennå vet hva utfallet vil bli. Det skaper uro i begge leire.

Foto: Alberto Pezzali / AP

Sa han verken ville ha nyvalg eller utsette brexit

Statsministeren sa opprinnelig at han ikke ønsker et nyvalg, og heller ikke ønsker å utsette brexit på ny.

– Jeg vil ikke ha et nyvalg, dere vil ikke ha et nyvalg. Men om Parlamentet stemmer for dette i morgen, må vi ta et valg om hvem som skal dra til Brussel og be om en utsettelse, sa Johnson tirsdag kveld.

Situasjonen var ikke blitt enklere etter at regjeringen mistet flertallet i Parlamentet da Phillip Lee hoppet av tirsdag og 21 konservative opprørere ble ekskludert fra partiet.

Brexit

Det har vært en rekke demonstrasjoner for og mot brexit utenfor Parlamentet denne uken.

Foto: HENRY NICHOLLS

Utsettelse – ikke løsning

Det store spørsmålet er om den fastlåste brexitsituasjonen i Storbritannia er noe bedre i januar.

Sir Oliver Letwin, som åpnet ballet tirsdag ved å presentere lovforslaget, har ikke lagt skjul på at det blir vanskelig å komme fram til en enighet innen utgangen av januar, men mener regjeringen ikke har en sjanse til å klare det innen 31. oktober.

– Vi er mellom barken og veden, og denne gangen er veden å foretrekke fremfor barken, sa han i Underhuset tirsdag.

Boris Johnson kritiseres av opposisjonen for å ikke presentere sin strategi for å for forlate EU, og mener han ikke har noen plan for hvordan britene tre ut av unionen.

– Theresa May ga i det minste detaljerte orienteringer, sa Jeremy Corbyn i Parlamentet onsdag kveld da han nok en gang etterlyste statsministerens plan.

SISTE NYTT

Siste nytt