NRK Meny
Normal

Nok en prest drept i urolig del av Mexico

Gregorio Lopez Gorostieta kan ha blitt den tredje presten som er drept av narkokarteller i delstaten Guerrero i år.

Prest drept i Mexico

Pastor Gregorio Lopez Gorostieta ble gravlagt fredag.

Foto: Pablo Spencer / Afp

Pastor Gregorio Lopez Gorostieta ble funnet drept etter å ha blitt skutt i hodet, opplyser bispedømmet hans fredag, ifølge nyhetsbyrået Ap. Gorostieta er den tredje romersk-katolske presten som har blitt drept i den sørlige delstaten Guerrero hittil i år.

Store deler av den urolige delstaten kontrolleres av narkokarteller. Det var også her 43 studenter ble kidnappet og drept tidligere i år, i en sak der også lokalt politi og ordføreren i byen Iguala er innblandet.

Saken med de 43 studentene har ført til at føderale myndigheter i Mexico har iverksatt en operasjon for å sørge for sikkerheten i delstaten. Lopez Gorostetia er den første presten som har blitt drept etter at føderale myndigheter overtok kontrollen fra lokalt politi.

De 43 studentene som forsvant har fått mye oppmerksomhet, også internasjonalt, og skal ha vært grunnen til at en ung student hoppet på scenen under utdelingen av Nobels fredspris i desember.

– Drept på grunn av kjærlighet til gud

Det er foreløpig uklart hvorfor Lopez Gorostieta ble drept, men biskop Maximo Martinez forklarer at en gruppe mennesker skal ha blitt observert i området der pastoren underviste, Ciudad Altamirano, søndag og mandag.

Pastoren skal angivelig ha blitt kidnappet tidlig mandag, bilen han kjørte ble funnet forlatt to dager senere.

– Dette er enda en prest som har blitt drept på grunn av sin kjærlighet til gud, sier biskop Martinez.

– Det har allerede vært for mye smerte, for mange drap. Det har vært for mye kriminalitet, for mye utpressing, sier Martinez.

Utpressingen Martinez viser til skal være beskyttelsespenger som en lokal narkobande, «The Knights Templar», krever inn i Ciudad Altamirano. En butikkeier, som ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet, sier til Ap at The Knights Templar krever flere tusen dollar i året for at han skal få drive et apotek.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Begravelse for prest i Mexico

Flere hundre mennesker møtte opp i begravelsen til pastor Gregorio Lopez Gorostieta fredag.

Foto: Pablo Spencer / Afp

– Tar ikke «et nei for et nei»

Ifølge Martinez skal narkogjengen ha krevd beskyttelsespenger fra flere bispedømmer i nærheten av feriebyen Acapulco. Den drepte pastoren, Lopez Gorostieta, skal imidlertid ikke ha hatt sin egen menighet, og samlet dermed ikke inn egen kollekt.

Biskopen, Martinez, hevder det kan ligge andre motiver bak drapet. Ifølge Martinez skal medlemmer av The Knights Templar ha truet med å drepe prester som ikke vil gjennomføre «hurtigvielser» eller velsigne det gjengmedlemmene ber om.

– Noen ganger ber de om å bli døpt, og truer deg hvis du ikke vil gjøre det, sier Martinez.

– De vil gifte seg, eller at vi skal velsigne noe, for eksempel en bil eller et hus. De vil ikke ta «et nei for et nei», sier Martinez.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt