NRK Meny
Normal

Nødhjelp til syrere som trenger alt

Ihab Timraz har nettopp kommet tilbake til Norge etter å ha levert en nødhjelpssending i Syria. – Nøden er enorm. De trenger alt, sier han.

Det islamske forbundet i Norge bekymrer seg for millioner av mennesker uten mat og vann i Syria - ikke for islamister fra Norge. Derfor reagerer de på PSTs utspill.

Nødhjelp er langt viktigere i Syria enn at norske islamister reiser til landet for å slåss.

Timraz er rådgiver i Det islamske forbundet som har samlet inn rundt 800.000 kroner. I denne omgang leverte han blant annet 4 tonn tørrmelk, 10 tonn mel og klær.

– Vi kom akkurat i tide. Lagrene var tomme. Hjelpen er en dråpe i havet av nærmest uendelig nød. Nå har ihvertfall disse menneskene klær og mat en stund til, sier han.

Les også: – Krigen i Syria er trappet opp

Tragiske forhold

Ihab Timraz

Ihab Timraz er rådgiver i Det islamske forbundet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Ihab Timraz forteller at forholdet på syrisk side av grensen mot Tyrkia er tragiske.

– Millioner av barn, kvinner og menn har flyktet fra hjemmene sine i håp om å unnslippe regimets angrep, og er nå internt fordrevne. De bor ute, mange i fjellene under trær uten mat, telt og tepper. Jeg ble overrasket over hvor ille det er.

Han sier det syriske folk føler seg sviktet av Vesten og resten av verden.

- Dette er en konflikt som har vart i to år. Nesten ingen hjelpeorganisasjoner er der, bortsett fra noen få tyrkiske, og folk er overlatt til seg selv.

Timraz' kolonne kom seg inn i Syria fra Tyrkia.

– Inne i Syria møtte vi flere tusen mennesker på flukt. De kommer bort til deg og ber om helt enkle ting som mat og sko. Det regner, er kaldt og folk er barbeinte. Vi opplevde det samme over alt. Brød og mel finnes ikke. Vann og strøm er kuttet, og diesel til oppvarming finnes ikke.

– Dette er en katastrofe med enorme dimensjoner. Menneskene lever i konstant frykt for angrep. De militære bomber bevisst områder med sivile.

Les også: 48 luftangrep på fire timer

(Teksten fortsetter under bildet)

Nødhjelp i Syria

Den lokale innsatsen er stor når nødhjelpen losses.

Foto: Det islamske forbund

Utenlanske islamister ikke velkomne

– Islamister reiser fra blant annet Norge til Syria for å slåss. Hva syns du?

- Det fokuset er helt feil når millioner av mennesker trenger hjelp. At ti islamister reiser dit fra Norge er jo ingenting. De gjør mer skade enn gavn. Derfor er det trist at det er fokus i Norge når så mange trenger hjelp.

– Hva syns mannen i gata om at utenlandske islamister kommer til Syria for å slåss?

– Syrerne er stort sett ganske moderate muslimer. Dette er ikke en religiøs konflikt. De fleste liker ikke at bevæpnede utlendinger blander seg inn i oppgjøret. De ønskes ikke velkommen, og trengs heller ikke. Det er nok syrere som vil slåss mot Assad-regimet. Jeg møtte selv ingen som ønsket dem velkommen, sier Timraz.

Han sier syrerne ikke ønsker utenlandsk militær intervensjon.

Les også: Flere asylsøkere til Norge

Les også: Kan krigen spre seg?

– Omverdenen må hjelpe

– Jeg ber ikke omverdenen ta stilling i konflikten, men de må sørge for nødhjelp. Også Norge som fredsnasjon har et ansvar, og må sette igang hjelpeprosjekter for de altfor mange som er rammet.

For dem som prøver å hjelpe er det ikke helt enkelt å få det til.

De innsamlede pengene, rundt 800.000 kroner, måtte Timraz ha med i kontanter for forsyningene kjøpte de i Tyrkia. Pengene ble utført fra Norge på lovlig vis.

Så var det forhandlinger med tyrkiske militære for å få lov til å passere grensen. Det skjedde med forsyningene på traktorer som måtte lastes over på andre kjøretøyer på syrisk side der opprørerne har kontrollen. Det ble ti lange dager, og hardt arbeid .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt