Nødhjelp får ikke slippe til i Homs

En kolonne på sju lastebiler med mat og medisiner har kommet fram til den syriske byen Homs. Men de får ikke slippe til i den herjede bydelen Baba Amr, opplyser syriske myndigheter.

Baba Amr

I går trakk opprørssoldater seg ut av bydelen Baba Amr i Homs, og regjeringsstyrker gikk inn. Mat og medisiner får ikke slippe til i området.

Foto: HANDOUT / Reuters

En kolonne på sju lastebiler med mat og medisiner har kommet fram til den syriske byen Homs. De ønsket å slippe inn i den krigsherjede bydelen Baba Amr med varene, og de ville evakuere sårede.

Nå er det kjent at syriske myndigheter ikke vil slippe til nødhjelpen, som Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Syrias Røde Halvmåne har sendt til byen.

– Det er uakseptabelt at mennesker som har trengt nødhjelp i mange uker fortsatt ikke har fått noe hjelp. Vi blir i Homs i natt og håper på å få slippe inn i Baba Amr i veldig nær framtid, sier Røde Kors sin president Jakob Kellenberger, ifølge Reuters.

Lik etter journalister er hentet ut

Fredag ble også likene etter to drepte journalister hentet ut av bydelen. Ofrene var en amerikansk krigskorrespondent med navn Marie Colvin og en fransk fotograf med navn Remi Ochlik.

De to ble drept under et granatangrep 22. februar. De ble først gravlagt, men fredag ble likene hentet opp igjen og sendt med ambulanse til Syrias hovedstad Damaskus.

Filmsnutter er lagt ut på nettet viser to lik svøpt i hvite kleder med journalistenes navn på.

– Marie Colvin led martyrdøden i Baba Amr fordi hun sendte et humanitært budskap og brakte ut sannheten om hva som skjedde i Baba Amr, sier en mann på opptaket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En tyrkisk journalist holder opp bilder av de to drepte journalistene

En tyrkisk journalist holder opp bilder av de to journalistene som ble drept i Homs' bydel Baba Amr.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Vanskelige arbeidsforhold i Baba Amr

For to dager siden startet syriske styrker en bakkeoffensiv mot bydelen, og i går trakk opprørerne seg ut.

Over 20.000 mennesker som har oppholdt seg i Baba Amr under hele beleiringen har hatt minimal tilgang på mat, vann, medisiner og strøm.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Syrias Røde Halvmåne har operert i Baba Amr, men har hatt svært vanskelige arbeidsforhold på grunn av kamphandlingene.

En talsmann for myndighetene sier at Baba Amr er «renset». Al-Assads motstandere snakker om en massakre.

FNs høykommissær for menneskeretter er bekymret over rapporter om stygge utenomrettslige henrettelser av 17 personer etter at regjeringsstyrkene inntok Baba Amr. Dette er ikke bekreftet.

Aktivister hevder at 10 unge menn er skutt i dag.

FNs menneskerettsråd i Genève minner syriske myndigheter om deres forpliktelser etter folkeretten.

I dag har Frankrike bestemt seg for å stenge ambassaden sin i Damaskus. I går evakuerte ambassadestaben, men uten å bryte de diplomatiske forbindelsene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syria, Homs

Røyk siger opp fra Homs. Den herjede byen har stort behov for rask nødhjelp.

Foto: HANDOUT / Reuters

Demonstrasjoner

I provinsen Homs ble 12 mennesker drept, blant dem fem barn, da en rakett slo ned blant demonstranter i byen Rastan, ifølge Det syriske menneskerettsobservatoriet. Opprørerne kontrollerer det meste av byen.

Sikkerhetsstyrker har også skutt for å spre demonstranter i hovedstaden Damaskus og i Aleppo.

I Aleppo var det 12 ulike demonstrasjoner der deltakerne ropte slagord til støtte for opprørerne i Homs.

– Oppslutningen om de ulike markeringene varierte fra noen hundre til flere tusen. Politiet skjøt skarpe skudd mot deltakerne i noen av demonstrasjonene. Flere ble såret, og mange ble arrestert, sier den lokale aktivisten Mohammed al-Halabi.

Også i Damaskus skjøt politiet mot demonstranter og såret fem i nærheten av en moské etter fredagsbønnen.

Aktivisten Mohammed al-Shami sier at til sammen flere tusen mennesker deltok i protester i flere bydeler. Også der var støtten til innbyggerne i Homs stor.

SISTE NYTT

Siste nytt