NRK Meny
Normal

Nødhjelp er på vei til utsultede syrere

Den første forsyningen med nødhjelp er på vei til tre sultrammede og beleirede byer i Syria, bekrefter Røde Kors.

Nødhjelpskolonne på vei til Madaya i Syria 110116

Forsyningene her skal være nok til å hjelpe de sultrammede innbyggerne i Madaya i 40 dager.

I forrige uke fikk FN grønt lys fra Syrias regjering til å levere nødhjelp til Madaya og to andre beleirede syriske byer. Konvoien inneholder 330 tonn mat og medisinsk utstyr, og forsyningene er nok til å hjelpe de sultrammede innbyggerne i Madaya i 40 dager.

– Vi har fått bekreftelse på at bilene er på vei til Madaya, al-Foua og Kefraya, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv til NRK.

Han sier at alle partene i konflikten har bekreftet at forsyningene med mat og medisiner skal få komme trygt fram i løpet av dagen.

Bilder og film som skal være tatt i Madaya, viser utmagrede mennesker, både voksne og barn.

Det er også kommet rapporter om at innbyggerne spiser kjæledyr, gress og blader for å overleve. Situasjonen skal ha blitt enda verre etter at det kom snø.

Sult i Madaya

Et lite barn holdes opp mot kameraet på dette bildet som skal være tatt i Madaya.

Foto: HANDOUT / Reuters

Beleiret i et halvt år

Brice de la Vigne i Leger uten grenser sier til BBC at det skal være minst 250 personer i byen som lider av akutt underernæring.

Madaya er et av de siste opprørskontrollerte områdene mellom Damaskus og grensen til Libanon. Byen har 42.000 innbyggere, og har vært under beleiring av regjeringsstyrker i et halvt år. De to sultrammede landsbyene i Idlib-provinsen, al-Foua og Kefraya, er omringet av opprørere som kjemper mot den syriske regjeringen. Her bor det totalt rundt 20.000 mennesker.

Ifølge BBC bor opptil 4,5 millioner mennesker i Syria i områder som er vanskelig tilgjengelig.

400.000 av dem bor i 15 forskjellige områder der man ikke har tilgang til livreddende hjelp, melder den britiske kringkasteren.

Forrige forsyning i oktober

I desember opplyste FN at kun 1 prosent av innbyggerne i Syrias beleirede områder mottok matforsyninger og helsehjelp i siste del av 2015.

Røde Kors og Halvmåne var inne i området med forsyninger i oktober i fjor.

Sven Mollekleiv

Sven Mollekleiv sier han håper FN legger et press på partene nå, slik at det blir opprettet trygge korridorer der man hver uke kan få komme fram med forsyninger.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Da håpet vi at vi skulle få opprette en sikker korridor til forsyninger, men ble avskåret. I krig og konflikt vet man aldri, men vi er håpefulle og håper alt skal gå bra i dag, sier Sven Mollekleiv.

Han sier situasjonen i de rammede områdene nå er livstruende.

– Vi håper vi får etablert en varig korridor både til disse og andre områder som er beleiret, slik at vi kan komme inn med ukentlige forsyninger, sier han.

FNs sikkerhetsråd møtes senere i dag for å vurdere hastetiltak for å få nødhjelp fram til byene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt