Nobelpris til tysk kjemiker

Gerhard Ertl fra Tyskland vant årets Nobelpris i kjemi.

Gerhard Ertl
Foto: HO / REUTERS

Ertl vant for sine studier av kjemiske prosesser på faste overflater. Studien innebærer en forklaring, steg for steg, på hva som skjer når molekyler treffer solide flater.

- Denne vitenskapen er viktig for den kjemiske industrien, og kan hjelpe oss å forstå forskjellige prosesser, som hvorfor jern ruster, og hvordan brenselsceller og katalysatorer i biler fungerer, sa juryen.

Nobelkomiteen hyllet Ertl som en av de første til å forstå potensialet til moderne teknologi innen overflatekjemi.

Denne vitenskapen kan også forklare nedbrytningen av ozonlaget, gjennom kjemiske reaksjoner på overflaten av iskrystaller i stratosfæren.

Kunnskap om disse reaksjonene vil også hjelpe forskere med å effektivisere produksjonen av fornybar energi.

- Ertl har lykkes i å lage en detaljert beskrivelse av hvordan kjemiske reaksjoner finner sted på overflater, og har på denne måten lagt grunnlaget for moderne overflatekjemi, sa juryen.

71 år gamle Ertl er professor emeritus ved Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft i Berlin. Han fikk sin doktorgrad i kjemi ved Teknische Universitat Munchen i 1965.

Prissummen er på 10 millioner svenske kroner, og vil bli delt ut av kong Carl XVI Gustaf ved en seremoni 10. desember. Prisen for kjemi er den tredje Nobel-prisen som deles ut i år, etter medisin og fysikk.

Litteraturprisen deles ut torsdag, og den prestisjefylte fredsprisen fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Navalnyj i ny film: – Putin eier kjempeslott og eiendommer

MOSKVA (NRK): Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder i en ny film at president Vladimir Putin er den egentlige eieren av et slott og kjempestore eiendommer ved Svartehavet. Presidenten avviser påstandene.

– Gratulerer med en Sputnik i armen

MOSKVA (NRK): I Russland startet massevaksineringen av befolkningen for alvor sist mandag. Etter litt fram og tilbake fikk NRKs mann i Moskva også sin Sputnik.