NRK Meny
Normal

Nobelpris for dataforskning

Charles Kao, Willard Boyle og George Smith får årets Nobelpris i fysikk.

Fra venstre: Charles Kao, Willard Boyle og George Smith.
Foto: BERTIL ERICSON / AFP

Kao får halvparten av prispengene på 10 millioner svenske kroner for sin banebrytende forskning rundt bruken av fiberoptisk kommunikasjon, hvordan lys kan overføres over lange distanser ved hjelp av optiske glassfibre.

Gjennombruddet gjorde den nå 75 år gamle Kao så tidlig som i 1966, da han greide å få lyssignalene til å nå hele 100 kilometer, uten å forsvinne helt underveis.

Boyle (85) og Smith (79) deler den andre halvparten for oppfinnelsen av en digital bildesensor, den såkalte CCD-sensoren, som i dag finnes i digitalkameraer.

Digitalkameraer

Charles Kao

Charles Kao får halvparten av årets Nobelpris i fysikk.

Foto: Scanpix/AP

CCD er digitalkameraenes elektroniske øye, og utviklingen av denne sensoren har bidratt til å revolusjonere all fotografering ved at lyset kan gjøre et avtrykk direkte på elektronikken, i stedet for på film.

CCD utnyttes også innen medisin, der kroppen kan avfotograferes innenfra både for diagnostikk og for kirurgiske inngrep.

Teknikken er også et verktøy innen mange forskningsområder og har avslørt tidligere skjulte hemmeligheter i kosmos og på havets dyp.

Kao har arbeidet ved Standard Telecommunication Laboratories i Harlow i Storbritannia, og har også forsket ved Chinese University of Hongkong.

Boyle og Smith var begge tilknyttet Bell Laboratories i New Jersey i USA, men er nå pensjonister.

Det IT-baserte samfunn

Ifølge Nobelkomiteen har de tre prisvinnernes forskning bidratt til å skape grunnlaget for dagens IT-baserte samfunn.

- De tre har stått bak mange nyskapninger som har praktisk betydning i dagliglivet, og har laget verktøy for vitenskaplig utforskning, heter det i begrunnelsen for pristildelingen.

Kao er født i Shanghai, men har britisk og amerikansk statsborgerskap. , Boyle er fra Canada, mens Smith er amerikaner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt