NRK Meny
Normal

Nobel-vinner John Nash omkom i bilulykke

Matematikeren John F. Nash og kona hans døde i en bilulykke i New Jersey lørdag. Nash var i Oslo i forrige uke og fikk Abelprisen.

HYLLET FOR ABELPRIS:

John F. Nash (86) og kona Alicia (82) omkom i en bilulykke i New Jersey lørdag.

Foto: Tove Bjørgaas

Russell Crowe i filmen "A Beautiful Mind"

Russell Crowe spilte matematikeren John Nash i filmen «Et vakkert sinn».

Foto: REUTERS

Den verdenskjente matematikeren ble 86 år gammel. Nash og kona Alicia satt lørdag i en drosje som kolliderte med en annen bil i forbindelse med en forbikjøring ved New Jersey Turnpike, opplyser Gregory Williams i delstatspolitiet til nettstedet NJ.com. Paret skal ikke ha hatt på seg bilbelter.

John F. Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler. Det skyldes først og fremst filmen om ham, «Et vakkert sinn» fra 2001, som regissør Ron Howard fikk en Oscar for.

Det var Russell Crowe som spilte Nash i filmen. Crowe skriver på Twitter at han er sjokkert etter å ha fått dødsbudskapet.

Laster Twitter-innhold

Besøkte Oslo forrige uke

Forrige uke var Nash i Oslo for å motta Abelprisen. Da ønsket han sterkt å møte Magnus Carlsen, et ønske som ble innfridd.

John Nash møtte Magnus Carlsen

John Nash var i Oslo forrige uke da han mottok Abelprisen. Under besøket møtte han Magnus Carlsen som signerte et sjakkbrett for den berømte matematikeren.

NRK-programmet Ekko møtte også matematikeren. Til Ekko fortalte han blant annet om den første gangen han kom til Princeton og dro rett ut til Einstein for å fortelle at han mente han hadde funnet en bedre versjon av relativitetsteorien.

Dette var han opptatt av helt til det siste, det var det han snakket om i sitt Abelforedrag i Oslo. Han ville nemlig omsider publisere nå. Det rakk han ikke.

Det var kong Harald som delte ut den høythengende Abelprisen til John Nash og hans matematikerkollega Louis Nirenberg. Utdelingen fant sted i Universitetets aula i Oslo. I forkant av utdelingen fikk de to prisvinnerne audiens på Slottet.

De to regnes blant gigantene innen matematikken i det 20. århundre, og begge har lange karrierer ved amerikanske universiteter.

Noe av det siste Nash gjorde i Norge, var å få en omvisning på Munch-museet i Oslo. Han og kona, som var fysiker, hadde begge en stor interesse for den norske kunstneren.

Ambassaden kondolerer

John Nash og kona Alicia på Oscar-utdelingen i 2002

John Nash og kona Alicia på Oscar-utdelingen i 2002.

Foto: FRED PROUSER / REUTERS

Nash har lidd av schizofreni siden han var i 30-årene. Det handler filmen «Et vakkert sinn» først og fremst om. Sønnen har fått samme diagnose, også han er matematiker.

– Tror du sjakk kan hjelpe og stimulere ham? spurte Nash da han møtte Carlsen.

– Jeg tror det kan hjelpe til å holde hjernen skjerpet, svarte den norske sjakkmesteren.

Den norske ambassaden i USA var raskt ute med en kondolanse etter at dødsfallet ble kjent.

Laster Twitter-innhold

Nash reiste fra Norge lørdag morgen. Ulykken skjedde etter ankomst til USA senere lørdag.

Den tragiske nyheten kom som et sjokk på Abelkomiteen og Det Norske Videnskaps-Akademi.

– Jeg er nummen, sier akademiets preses Kirsti Strøm Bull til NTB.

– Jeg syns det var en stor opplevelse å treffe ham. Jeg opplevde ham som en veldig nysgjerrig person. Han var genuint interessert i det som var rundt ham, sier hun.

– Han var et enestående geni. Han etterlater seg en håndfull perler i matematikken, sier John Rognes som leder Abelkomiteen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt