NRK Meny
Normal

Nigerias president tatt i ed

Umaru Yar'Adua ble i dag tatt i ed som Nigerias nye president - den første som fredelig overtar stillingen etter et valg.

Nigerias president Umaru Yar'Adua
Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS

Yar'Adua tar over presidentposten fra Olusegun Obasanjo, som har vært Nigerias president i åtte år.

Seremonien ble overvært av flere afrikanske ledere.

Fikset valg?

Yar'Adua, tidligere lærer i kjemi, 55 år og far til seks barn, vant i april et valg som av de fleste utenlandske valgobservatører blir regnet som fikset av Folkets demokratiske parti (PDP).

Han har tidligere vært guvernør i åtte år i den nordlige staten Katsina, og hans tilhengere sier at hans meritter i den muslimsk-dominerte delstaten gjorde at Obasanjo sto bak ham i presidentvalget.

Da han ble valgt til guvernør i delstaten Katsina, la Yar'Adua umiddelbart frem alle opplysinger om sine personlige eiendeler og formue.

Skal bekjempe utbredt korrupsjon

Yar'Adua har lovet å bekjempe svindel og korrupsjon, noe som trengs i Nigeria. Han er selv en av en håndfull guvernører som er frivasket for korrupsjonsanklager av landets anti-korrupsjonsbyrå.

Astronomiske 400 milliarder dollar har forsvunnet fra statskassen siden landet ble uavhengig av Storbritannia i 1960. Ifølge Transparency International er Nigeria blant verdens mest korrupte land.

Vil stabilisere Nigerdeltaet

I sin innvielsestale lovet han i dag å gjøre noe med situasjonen i det fattige området rundt Nigerdeltaet. Nigerdeltaet er et av landets mest innbringende regioner, på grunn av oljen som produseres der.

Samtidig er det et landets fattigste områder, der storparten av lokalbefolkningen lever i fattigdom. De siste årene har mange oljearbeidere blitt kidnappet, med krav om at befolkningen skal få ta del i rikdommen - få skoler og arbeidsplasser.

Yar'Adua sa i dag at han håper denne volden vil ta slutt.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt