NRK Meny
Normal

Nigeriansk politi drepte 23

Nigeriansk politi drepte minst 23 mennesker som hevn for et bombeangrep som en islamsk sekt har fått skylden for, sier Amnesty International.

Nigerian Military Joint Task Force

Soldater fra det nigerianske militærestyrken. (Arkivbilde)

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Boko Haram er en radikal gruppe som vil ha sharialov i Nigeria. De står bak de fleste skyteepisodene og bombeangrepene som skjer nesten hver dag rundt byen Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno.

I et angrep sist lørdag mot et marked i sentrum av byen ble tre soldater skadd og flere sivile drept, ifølge myndighetene.

Ifølge rapporter som Amnesty International har fått, skal den nigerianske militærestyrken (NIgerian Joint Military Task Force, JTF) ha besvart med å skyte og drepe 23 tilfeldige sivile som var i området, før de brente ned hele markedet.

– Utnytter sin makt

Folk i Maiduguri beskylder medlemmene av en militærstyrke for å bruke uforholdsmessig makt når de reagerer på Boko Harams angrep.

Ifølge Tawanda Hondora, Amnestys visedirektør for Afrika, står de militære for ransakinger av hus, brutalisering, ulovlige pågripelser, drap og forsvinninger.

– President Goodluck Jonathan må få militærstyrken til å skjerpe seg og hindre dem fra å utføre flere brudd mot menneskerettighetene og få en slutt på disse drapene, skriver Hondora.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bombeangrep i Nigeria

Boko Haram-gruppa står bak de fleste skyteepisodene og bombeangrepene som skjer nesten hver dag i Maiduguri i Nigeria.

Foto: STR / Reuters

Militæret truer innbyggerne

JTF ble satt opp av den føderale regjeringen i juni 2011 for å gjenopprette orden i Borno-staten.

De siste månedene har Amnesty International mottatt tallrike rapporter om at sikkerhetsstyrkene har tydd til ulovlige drap, uberettigede arrestasjoner, vilkårlig og ulovlig fengsling, utpressing og trusler.

– Soldatene gikk berserk. De skjøt flere personer, brente biler, butikker og eiendommer, forteller en menneskerettighetsforkjemper til Amnesty International.

Etter en bombeeksplosjon i Maiduguri for to uker siden skal medlemmer av JTF angivelig ha truet med å skyte innbyggerne som unnlot å rapportere planlagte angrep.

«Mellom barken og veden»

Innbyggerne i byen Maiduguri opplever daglig angrep fra den radikale islamske sekten Boko Haram som ønsker å implementere flere sharialover i Nigeria.

Sekten angriper ofte markeder, utendørsbarer og spisesteder hvor det oppholder seg mange mennesker.

Trusselen fra sekten, samt overgrepene fra militæret har ført til at flere tusener har flyktet fra byen Maiduguri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt