Nigeriansk opprørsleder drept

Nigerianske sikkerhetsstyrker har skutt og drept en islamsk opprørsleder timer etter at de hadde tatt ham til fange.

Hovedkvarteret til den islamske sekten nord i Nigeria
Foto: STR / AFP

- Mohammed Yusuf er arrestert, og befinner seg nå i en militærleir, opplyste politisjefen i delstaten Borno, Christopher Dega.

Noen timer seinere sa en annen polititalsmann: - Yusuf er drept. Dere kan komme og se ham.

Opptil 600 mennesker har mistet livet i kampene den siste uka.

Les: Minst 43 drept nord i Nigeria

Klappjakt

En offiser opplyser at soldatene fant Yusuf som forsøkte å gjemme seg i en bygningen nær bevegelsens hovedkvarter som ble angrepet og ødelagt i går.

Sikkerhetsstyrkene har de siste dagene vært på offensiven, og har angrepet sektens tilholdssteder, både på jakt etter Yusuf og menige medlemmer av organisasjonen Boko Haram som blir omtalt som Nigerias Taliban og er sterkt imot vestlig innflytelse på kultur og undervisning.

Organisasjonen ble grunnlagt i 2002 og etablerte seinere en base nær grensen til Niger. Herfra har den bygget seg opp og gjennomført en rekke angrep mot politiet.

Angrep kirker og politistasjoner

Urolighetene denne gangen begynte sist søndag da politiet arresterte flere sektmedlemmer, mistenkt for å planlegge angrep på en politistasjon.

Det førte til at Yusufs tilhengere angrep kirker, politistasjoner, fengsler og offentlige kontorer i flere delstater nord i Nigeria.

Våpnene de brukte var macheter, kniver, hjemmelagde rifler og bensinbomber.

Fordømt av sine egne

De nigerianske muslimenes fellesorganisasjon har fordømt angrepene og støttet sikkerhetsstyrkene.

Sektens navn, Boko Haram, betyr vestlig utdannelse er synd, er organisert på samme måte som Taliban i Afghanistan.

Les: Kampene sprer seg nord i Nigeria

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt