Nigeria: Overlevde terroren – døde av sult

BORNO, NIGERIA (NRK): 300 tusen barn lider av akutt underernæring Nord-Nigeria, ifølge FN. Hevder matmangelen i Boko Harams kjerneområder er den største katastrofen i Afrika.

Sultkatastrofe i Nigeria

300 000 barn under fem år står i fare for å dø i sultkatastrofen i Nigeria, ifølge FN.

Foto: Sverre-Tom Radøy / NRK

Ifølge BBC ble to jenter på syv og åtte søndag utnyttet til å være selvmordsbombere på et marked i Borno. Begge jentene ble drept. I tillegg omkom en person og minst 18 ble skadet. Det viser at Boko Haram er desperate, men ikke knust.

En stor sultkatastrofe avdekkes i delstaten Borno, nordøst i Nigeria. Etter hvert som terroristene i Boko Haram presses bort av regjeringsstyrkene, så kommer sult og død til syne.

Fem millioner i landsdelen trenger hjelp. I Borno er det 1,6 millioner interne flyktninger ute av stand til å klare seg selv. 300 000 barn under fem år står i fare for å dø, ifølge FN.

Ett av dem er Zhu Kalle.

Åtte måneder, 2,4 kilo

Nigeria opplever sultkatastrofe

Zhu Kalle på sykeseng på akuttmottaket i Maiduguri.

Foto: Sverre-Tom Radøy / NRK

Det sitter en ung, bekymret mor i en sykeseng på akuttmottaket i Maiduguri. Det lille mennesket ved siden av henne flakker med store øyne. Ellers er alt veldig lite og veldig tynt.

– Nå behandles hun her, så hun blir nok bra, sier moren Yahawa Kalle. Hun får fram et smil under det okergule hodetørkleet.

Doktor Isaac Bot ved Redd Barnas akuttmottak vurderer barnets sjanse. Han er ikke like optimistisk.

Yahawa Kalle

Yahawa Kalle, mor til Zhu.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Barnet kom hit sent. Det er 8 måneder gammelt og veier 2,4 kilo. Det sier seg selv at det er svært alvorlig, sier legen.

Moren ser bekymret ned på datteren. Pusten er rask. Pulsen lav.

– Jeg håper hun blir bedre snart. Vi har hatt det så fint hjemme, men så ble jeg redd for at hun skulle dø. Nå tror jeg det går bra, sier moren.

Barnet ligger helt stille. Moren dulter borti henne. Jo, det er liv.

Aldri opplevd maken

Det er flere slike akuttmottak i Maiduguri der kraftig underernærte barn får en sjanse.

– Alle plasser trengs, sier Noel Zakoras.

Han er sjefen i Maiduguri for OCHA, FNs sentrale humanitære samordningsenhet.

Zakoras har opplevd mere og flere forferdelige forhold enn de fleste. Han har organisert hjelpearbeider under krisene i Kongo, Mali, Den sentralafrikanske republikk og i Vest-Afrika under ebolaepidemien.

– Ikke noe kan sammenliknes med dette! 300 000 småbarn er i fare for å sulte i hjel. Halvannen million flyktninger bare i denne delstaten. Det er flere enn det antallet som europeere klaget over kom til deres kontinent i fjor, sier grekeren Zakoras.

Mark uten grøde

Helikopteret skal fly oss Ngala. Dette er den første turen der journalister er med til denne flyktningleiren mot grensen til Kamerun. Byen var et av Boko Harams arnesteder til mars i år. De voldelige islamistene hadde jerngrep om tvillingbyene Gamboru og Ngalas rundt 250 000 innbyggerne i over et år.

NRK, er sammen med BBC, AFP og Channel 4, invitert av FN. Det er bare et par uker siden verdensorganisasjonen selv kom inn dit selv for første gang.

Landeveien er for farlig. Vi flyr høyt for å unngå kuler. Der nede er de fremdeles sterke, de som dreper, bortfører jenter og brenner ned bøndenes gårder og ødelegger deres grunn. Chibok ligger ikke så langt unna.

Fremdeles er de fleste bortførte jentene savnet. En stor militæraksjon er på gang i Sambisa-skogen få mil mot sørøst, der man regner med at de bortførte jentene befinner seg, sammen med Boko Harams største styrker.

Vi flyr over det som var Nigerias kornkammer. Ris, hvete, jordnøtter og grønnsaker ble solgt herfra til resten av landet.

Nå har marken ingen grøde. Landsbyene vi flyr over er tomme for folk. Det er to-tre år siden Boko Hram jaget overlevende på flukt herfra. Siden har få rørt plogen.

Seire over sulten

I flyktningleiren ved Ngala døde folk av sult for få måneder siden. Denne uka møtte vi sultne flyktninger der, men ingen underernærte som lille Zhu i Maiduguri. Nigerianske myndigheter og internasjonale bistandsorganisasjoner frykter for året som kommer, nok et år uten at bøndene har fått sådd og høstet.

Leir i Nigeria
Foto: Sverre-Tom Radøy / NRK

I fjor ble verdenssamfunnet bedt om å bidra med halv milliard dollar. Under halvparten kom inn. FN mener det trengs en milliard dollar om en ren hungersnød skal unngås neste år.

– Vi kan vinne denne kampen. Staten er sterk og solidariteten blant lokalbefolkningen er svært stor, sier Noel Zakoras.

Men usikkerheten er stor. Ingen vet hvor mange som i dag sulter i hjel i delstaten Borno. Det er for farlig å undersøke. Boko Haram dreper, bortfører og ødelegger fremdeles. Myndighetene har en skjør kontroll over de fleste større stedene og de viktigste veiene. Det er også alt.

Moren ved massegraven

Fathima Kima

Fathima Kima så mannen sin bli drept.

Foto: Sverre-Tom Radøy / NRK

I flyktningleiren vil en kvinne snakke med oss. Om vi kan bli henne? Hun har noe å vise oss. Kvinnen presenterer seg som Fathima Kima. Tidligere småbarnsmor, hustru og jordbruker. Hun går fort ut mellom skurene av strå og blikk, ut til en åpen plass der noen har kastet sand i store hauger.

– Jeg så mannen min ble drept. Faren min ble også drept. Jeg rømte til Kamerun med barna. Nå er jeg her, sier Fathima Kima.

NRKs fotograf Robert Lutta gjør klart videokameraet. Hun ser rett inn i linsen, hever stemmen og sier at det vi ser er en massegrav.

– Mine to minste barn døde av sult i høst. De døde av sult og er begravet her. Hun peker mot haugene der ungene hennes ligger. Hvor vet hun ikke.

Åtte måneder, 4,5 kilo

Mange drar fra delstatens rundt 40 flyktningleirer. De drar til provinshovedstaden Maiduguri. Byen har fått innbyggertallet mer enn fordoblet, fra 7–800 000. Nesten 80 prosent av flyktningene i byen bor hos slektninger, eller venner av slektninger.

Boko Haram har flere ganger prøvd å ta denne byen som er så symboltunge for de voldelige ekstremistene. Det var her terroristorganisasjonen ble dannet. Den gang som en ytterliggående, men fredelig, islamistisk bevegelse.

Det er der Leger uten grenser har sitt akuttmottak for underernærte. Det er det største i byen med plass til 120 små mennesker.

Et av dem er Sabliq Ibrahim. Han er 8 måneder. Legene har stanset malaria- og tuberkuloseanfallene. Nå drikker han melk og legger på seg, ifølge moren. Hun og holder den skjøre kroppen tett inntil seg. Kroppen ser ut som en fugleunge uten dun.

– Da vi kom hit verken drakk eller gråt han. Nå drikker og gråter han, men er fremdeles tynn, sier hun.

Ungen veier 4,5 kilo. Det er doktor Makawa Pinda ganske fornøyd med.

– Han kom i tide. Han vil klare seg, sier legen.

Ikke Afrikas største katastrofe

Det var leger uten grenser som først slo alarm. Men lyden fra alarmklokkene druknet i støyen fra katastrofene i Yemen og Syria.

I sommer fryktet Leger uten grenser at 6 millioner var nær sultedøden i Nord-Nigeria.

Filippe Le Vailant

Sjefen for Leger uten grenser i Maiduguri mener forholdene er blitt bedre.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Til NRK sier sjefen for Leger uten grenser i Maiduguri, Filippe Le Vailant, at forholdene er blitt bedre.

Han mener at det er verre i Somalia og Sør-Sudan. Han vurderer å nekte journalister å ta bilder fra akuttmottaket.

– Hvis du tar bilde av mennesker som er avmagret av sykdom på et sykehus i Paris, vil hele verden tro på hungersnød i Frankrike, sier Le Vaillant.

Han frykter derimot at forholdene igjen skal bli verre.

SISTE NYTT

Siste nytt