NRK Meny
Normal

Tar ansvar for valgkollapsen

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg trekker seg etter katastrofevalget. Clegg forlot partimøtet i tårer.

Nick Clegg trekker seg

Nick Clegg sikret sin egen plass i Underhuset, men partiet hans mislyktes totalt

Foto: LINDSEY PARNABY / Afp

Liberaldemokratene som har sittet i regjering sammen med De konservative siden 2010 ligger an til å miste hele 49 av 57 plasser i parlamentet.

- Det er hjerteskjærende å se så mange kollegaer miste setene sine, sier Clegg.

- Ansvaret for denne kollapsen er min, ikke deres. Dette er prisen for at vi gikk inn i regjering.

Clegg mener imidlertid at hans parti har fått utrettet mye i løpet av de fem årene i regjering.

- Vi kommer aldri til å få vite hvor mange liv vi har forbedret fordi vi ble med i koalisjonen. Landet er mer rettferdig og mer liberalt nå enn for fem år siden.

Kritikk

Samtidig kommer mannen, som har ledet Liberaldemokratene siden 2007 og som de siste årene hatt tittelen visestatsminister i Storbritannia, med krass kritikk av den britiske politikken.

- Liberalisme har lite å stille opp med mot en politikk som har til hensikt å skape frykt. Nasjonalismen og en "vi mot dem"-holdning er på full fart frem. Det har bragt Storbritannia til et farlig punkt, sier Clegg som forlot sitt parti i tårer.

Forventet adgang

- Nick Cleggs mulige avgang har vært diskutert en del på forhånd. Rett og slett fordi det har vært forventet at Liberaldemokratene kom til å gjøre et dårlig valg, sier Universitetslektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo (UiO)

Øyvind Bratberg

Universitetslektor Øyvind Bratberg følger det britiske valget fra London

Foto: Gry Blekastad Almås

Selv berget Clegg sin egen plass i Underhuset, men Bratberg mener at det bare er rett og rimelig at han trekker seg etter at partiet har gjort det så svakt.

- Det gikk bedre med han personlig enn det mange hadde fryktet. Han har beholdt sin plass, men partiet har gjort det fryktelig svakt og avgangen er derfor helt forventet, sier Bratberg.

- Spørsmålet er hvem som skal ta over etter ham. Parlamentsgruppa som er tilbake er veldig liten og har veldig få personligheter å spille på, så ledelsen i Liberaldemokratene går en svært usikker tid i møte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt