Vekket til live med Bach, lukt og omstridt medisin

Tsjekkiske Katarina Blazkova (9) var ansett for å være et håpløst tilfelle etter å ha ligget i koma i ett år med en dødelig hjernesykdom. Men så tok legene sjansen på en helt ny kur.

Tsjekkiske Katarina Blazkova (9) var ansett for å være et håpløst tilfelle etter å ha ligget i koma i ett år med en dødelig hjernesykdom, men så tok legene sjansen på en helt ny kur.

SE VIDEO: 9-åring våknet etter ett år i koma.

– Vi innså at metoden utgjorde en risiko, men vi måtte tro på oss selv, sier Petr Sedkacek, en av spesialistene ved barnesykehuset Motol i Praha da han ble intervjuet av det tsjekkiske nyhetsmediet CZCT.

Ett år tilbake i tid. Katerina klager over at hun er så sliten. Tilstanden hennes forverrer seg raskt. Hun får epileptiske anfall og faller til slutt i koma. Sykehuset slår fast at den gang åtteåringen har en hjernesykdom kalt anti-NMDA-reseptor-encefalitt. Det betyr at Katerinas kropp lager antistoffer mot seg selv.

Ni måneder etter at Katerina ble innlagt er hun fortsatt i koma. Hun har ikke blitt bedre av de tradisjonelle legemidlene, og pasienter som får denne diagnosen ender ofte opp med døden eller i en evig komatilstand.

Legene ser ingen annen utvei. De tar en drastisk beslutning om å prøve ut en helt ny metode: En omstridt medisin, aromaterapi og klassisk musikk av Bach.

Måtte godkjennes av etisk komitee

– Vi ga henne blant annet et antistoff som heter alemtuzumab. Denne medisinen er ikke registrert i EU, og vi måtte derfor få tillatelse av advokater, en etisk komitee, Katarinas foreldre og mange andre involverte, forklarer sjefen for nevrologiavdelingen, Vera Sebronova.

Men antistoffet utgjorde ikke oppvåkningen alene. Sammen med nevrologene arbeidet psykoterapeuten Pavel Kola som systematisk brukte lukt og berøring fra aromaterapien og Bachs orgelmusikk på en bevisstløse pasienten. Fram til da hadde ikke legene klart å få kontakt med niåringen.

– Isteden forsøkte vi å stimulere henne via lukt og hud, forteller Kolar.

«Tornerose» våknet

Og niåringen responderte. Kort tid etter våknet hun fra koma og stusset over at lillebroren hennes plutselig hadde begynt på skolen. De overlykkelige foreldrene kunne da fortelle Katarina at hun hadde tilbrakt det siste året som «Tornerose».

Katerina får fortsatt legetilsyn, men skal ifølge det tsjekkiske nyhetsmediet være i forholdsvis god form, selv om hun fortsatt er utsatt for infeksjoner.

Niåringen tar nå opp igjen tredjeklasse og driver med sin favoritthobby, som er å danse hip hop. Hun håper på å bli veterinær når hun blir voksen.

– Det er helt ufattelig og selvfølgelig et mirakel etter det helvetet som Katerina måtte gjennomgå, konkluderer niåringens mor.

Katerina

Katerina kan igjen leke med lillebror etter at hun våknet opp fra koma.

Foto: Czct

SISTE NYTT

Siste nytt