NRK Meny
Normal

Ni omkom under fly-show i USA

Ni personer omkom, og over 50 ble skadd da et veteranfly styrta under et flyshow i den amerikanske delstaten Nevada natt til lørdag.

Video Amatørvideo av flykrasj i USA

Amatørvideo av flykrasj i USA

P-51 Mustang

Her er flyet, som var av typen P-51 Mustang, avbilda like før det krasja fredag.

Foto: Tim O'Brien / Ap

Veteranflyet, som var fra andre verdenskrig, krasja i enden av en VIP-tribune like etter at det tok av fra rullebanen under flyshowet, som fant sted i Reno i den amerikanske delstaten Nevada fredag.

Video fra ulykka viser en stor svart røyksky som stiger opp fra bakken etter krasjet, mens vrakdeler ligger spredt utover et stort område på rullebanen. Ifølge vitner oppsto det ingen brann under flystyrten.

Piloten skal i siste sekund ha greid å styre unna de folkerike tribunene. Dette kan ha spart mange liv.

Ni omkomne

Først ble det meldt at tre personer hadde omkommet. Lørdag kveld steg dødstallene til ni. I tillegg til de drepte, ble over 50 personer skadd i ulykka. For åtte av dem varl tilstanden fortsatt alvorlig lørdag kveld.

Øyenvitner forteller at døde og skadde lå spredt utover rullebanen etter ulykka.

– Det er som en massakre, som en bombeeksplosjon. Det ligger folk over hele rullebanen, forteller øyenvitnet Gerald Lent til lokalavisen Reno Gazette-Journal.

Vitner og lokale medier beskriver situasjonen som kaotisk. Stephanie Kruse, som er talskvinne for de regionale helsemyndighetene i Reno, sier til New York Times at det har kommet inn over 50 pasienter på tre ulike sykehus i Reno.

I tillegg skal flere skadde ha blitt frakta ut av området i private biler. Disse er ikke inkludert i helsemyndighetenes statistikk.

Flere døde i flystyrt i Nevada

Overlevende tilskuere hjelper folk som ble skadd kort tid etter flystyrten.

Foto: KRNV-TV / Reuters

Erfaren flyger

Arrangørene har bekrefta at den 74 år gamle piloten, Jimmy Leeward fra Florida, er blant de omkomne. Han var en svært erfaren flyger, og skal ha deltatt på slike stevner siden 70-tallet.

Showets direktør Mike Houghton beskriver Leeward som en talentfull og kvalifisert pilot, som blant annet har vært stuntmann i flere filmer. Piloten var også en nær venn av direktøren.

– Jimmy var Jimmy, sier Houghton til New York Times.

Leeward var torsdag gjest i et direktesendt fjernsynsshow for å snakke om taktikken foran fredagens flyrace.

– Akkurat nå tror jeg vi har kalkulert med at vi er like raske som de andre på feltet, og kanskje til og med enda litt raskere. Vi får se hva som skjer på fredag, sa den nå omkomne piloten under fjernsynsintervjuet.

– Piloten var en helt

Det vil bli holdt en minnestund for Leeward senere i dag. Flere vitner betegner piloten som en helt fordi han greide å manøvrere flyet vekk fra den mest folksomme delen av tribunen.

– Jeg tror piloten i siste sekund svingte til siden fordi han så den åpne tribunen, og redda slik om lag 200 eller 300 personer, sier tilskueren Ben Cissell til CNN.

Han understreker at det kunne gått langt verre. En annen tilskuer, Kim Fonda, forteller at hun trodde hun skulle dø da flyet kom mot henne.

– Jeg lukka øynene og sa at jeg kommer til å dø nå. Jeg forberedte meg bokstavlig talt på å dø. Men så rykka piloten flyet vekk og landa rundt 25 fot fra oss. Jeg vil at hans familie skal vite at han var en helt, forteller hun til CNN.

SE VIDEO FRA KRASJEN:

Video e47262ca-2574-47aa-9e42-3307497b7219.jpg

Et veteranfly styrtet inn i en tribune under et flystevne

Vet ikke ulykkesårsaken

Flyet som styrta var av typen P-51 Mustang og bar navnet Galloping Ghost.

Det er ikke klart hva som er årsaken til ulykka, men en av arrangørene indikerer til nyhetsbyrået AP at det var mekaniske problemer som førte til at piloten mistet kontroll på flyet. Myndighetene vil nå etterforske ulykka.

Nevadas guvernør Brian Sandoval fortalte til reporterne på stedet at han hadde vært og sett på skadene, og at det var et forferdelig syn.

De to resterende dagene av flyarrangementene er nå avlyst.

Flere dødsulykker de siste åra

Flere enn 200.000 personer deltar på det populære stevnet hvert år, og ifølge reklamen gir Reno-showet folk mulighet til å se «verdens raskeste motorsport», skriver New York Times.

Flystevnets nettside reklamerer med slagordet: «Husk alltid å fly lavt, fly raskt og sving til venstre».

Dette er ikke første gang det skjer en dødelig ulykke under det årlige flyshowet. I 2007 døde tre piloter i tre krasj over fire dager, mens i 2008 døde en kvinnelig pilot da vingen falt av hennes selvbygde fly under en øvelse, ifølge New York Times.

Jimmy Leeward

Den omkomne piloten Jimmy Leeward holder en plastikkmodell av flyet P-51 Mustang. Bildet er tatt for ett år siden.

Foto: Doug Engle / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt