NRK Meny
Normal

«Hatpredikant» blant de pågrepne

Ni menn er pågrepet i London, mistenkt for å ha oppfordret til terrorhandlinger og være medlemmer av en forbudt organisasjon. En av dem skal være den såkalte «hatpredikanten» Anjem Choudary, som har kontakt med norske islamister.

Anjem Choudary, Islam4UK

Anjem Choudary er en velkjent radikal islamist, som har bygget nettverk i andre europeiske land, deriblant Norge.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Arrestasjonene er en del av en pågående operasjon mot et islamistnettverk som skal støtte terrorisme.

Ifølge britisk politi skal de ni ikke være arrestert for å ha planlagt et konkret terrorangrep, men er mistenkt for å tilhøre en organisasjon som er forbudt etter de britiske terrorlovene. Myndighetene mener at gruppen oppfordrer til terror.

Velkjent også i Norge

Anjem Choudary, som er en av de pågrepne ifølge britiske medier, er en velkjent, radikal, islamsk predikant.

Han og de andre, som skal være mellom 22 og 51 år gamle, sitter nå i avhør med britisk politi.

I flere år har den tidligere juristen vært en profilert og meget omstridt islamistleder i Storbritannia.

Han har ledet gruppene Islam4UK og al-Muhajiroun, som begge ble forbudt i 2010. De siste årene har han vært frontfigur for Muslims Against Crusades.

Organisasjonen som nå er i søkelyset er al-Muhajiroun, ifølge britisk presse. Den ble dannet av Anjem Choudary og Omar Bakri Muhammad, som ble nektet å komme tilbake til Storbritannia etter London-bombene 7. juli i 2005.

I årene mellom 1999–2010 ble 24 personer i kretsen rundt Choudary dømt for islamistiskinspirert terrorisme. Selv er han ikke straffet.

NRKs London korrespondent har intervjuet Choudary ved flere anledninger, og han gir uttrykk for et radikalt, islamsk syn på verden. I bydelen Tower Hamlets har han etablert sin egen shariadomstol.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

NRK-reporter om Anjem Choudary

Nettverksbygger

Ifølge hva britisk politi tidligere har opplyst, har Anjem Choudary bygget nettverk i en rekke land, blant annet Norge.

Faksimile fra Twitter

NRK kjenner til at det er tette forbindelser mellom Anjem og den norske islamisten Ubaydullah Hussain, som er talsperson for Profetens Ummah. De skal blant annet ha åpen kontakt på sosiale medier.

Choudary har beskrevet Hussain som «en god venn av meg».

Han oppfordret også i et intervju med NRK 17. mai 2012 «gode muslimer» til å gå fysisk til verks for å få mulla Krekar ut av fengsel, og at de måtte være villig til å ta «alle nødvendige midler i bruk for å få til dette», inkludert kidnappinger.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Espen Aas om arrestasjonene i London

Gjennomsøker hus

I forbindelse med aksjonen gjennomsøker politiet rundt 19 bolighus og forretningslokaler flere steder i London og i Stoke-on-Trent.

Det ventet at flere kan bli pågrepet.

Storbritannia hevet i forrige måned det nasjonale trusselnivået til nest høyeste nivå, som betyr at et angrep kan komme til å finne sted, gitt den britiske deltakelsen i å bekjempe IS i Irak.

Under FNs hovedforsamling onsdag kveld kunngjorde Cameron at også Storbritannia er klar til å delta i militæraksjonen mot IS i Irak

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt