Hopp til innhold

Ni land går sammen om ny europeisk styrke

Forsvarsministrene fra ni europeiske land møtes onsdag i Paris for å tegne opp et veikart for en ny europeisk intervensjonsstyrke, etter ønske fra president Emmanuel Macron. Planen om en felles europeisk hær er dypt kontroversiell i Europa.

Macron

100-årsmarkeringen for avslutningen av første verdenskrig pågår denne uken, her er Frankrikes president Emmanuel Macron i Douaumont tirsdag.

Foto: ETIENNE LAURENT / AFP

Ideen om en felles europeisk hær er dypt kontroversiell i Europa, men tirsdag tok Frankrikes president Emmanuel Macron igjen til orde for dette i et intervju med fransk radio.

Til radiostasjonen Europe 1 sa Macron at han ønsker en «ekte europeiske hær» for å sette Europa i stand til å kunne forsvare seg mot land som Russland og Kina, men også mot USA.

Onsdag møtes forsvarsministrene fra ni europeiske land i Paris for å tegne opp et veikart for president Emmanuel Macrons nye europeiske intervensjonsstyrke.

Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron lytter til en historiker i Morhange mandag, for anledningen utkledd under et arrangement i anledning 100-årsmarkeringen for avslutningen av første verdenskrig.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / AFP

Norge er invitert

Frankrike har fått med seg Belgia, Danmark, Estland, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia og Tyskland i den nye militærstyrken.

Styrken kalles European Intervention Initiative, eller EI2.

Det er ventet at Finland vil bli med etter hvert, og Frankrikes president Emmanuel Macron har gjort det klart at også Norge er invitert.

Macron og Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron mener Europa også må være forberedt på å forsvare seg mot USA. Her sammen med president Donald Trump i Paris på den franske nasjonaldagen 14. juli 2017.

Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Uavhengig av EU og Nato

Formålet med onsdagens møte er å utarbeide et veikart for hvilke oppgaver den nye styrken skal prioritere.

Styrken skal blant annet kunne settes inn i konflikter eller i hjelpearbeidet etter naturkatastrofer.

– Det handler om å styrke den europeiske kapasiteten til uavhengig handling for å garantere for sikkerheten når det trengs, sier en kilde i det franske forsvarsdepartementet ifølge nyhetsbyrået AFP.

EI2-styrken skal være uavhengig av både EU og Nato.

France WWI

Frankrike markerer søndag at det er 100 år siden første verdenskrig formelt ble avblåst gjennom en våpenhvileavtale. Her fra det kjente museet i Compiègne.

Foto: Thibault Camus / AP

Trakk parallell til 1930-tallet

I radiointervjuet tirsdag advarte president Macron om nasjonalismens fremmarsj og trakk paralleller mellom situasjonen i verden i dag, ti år etter finanskrisen, og «nasjonalismen som spilte på folks frykt» på 1930-tallet.

– Denne freden og velstanden som Europa har nytt godt av i 70 år, er et gyllent øyeblikk i vår historie, sa Macron, og advarte om at dette er unntaket, heller enn regelen.

– I tusenvis av år har noe slikt aldri vart så lenge, sa han til radiostasjonen Europe 1.

WW1

Gravstøtter ved Douaumont Ossuariet i Frankrike ved soloppgang torsdag. Stedet er et minnesmerke og en kirkegård for franske og tyske soldater som døde under slaget ved Verdun i 1916.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Markerer freden 11.11 kl. 11

Forsvarsministrenes møte onsdag holdes kort tid før president Macrons store fredskonferanse i Paris søndag, der det er ventet at minst 60 stats- og regjeringssjefer vil delta.

USAs Donald Trump og Russlands Vladimir Putin er blant de påmeldte og skal møtes til en såkalt arbeidslunsj i Élyséepalasset søndag.

Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg.

Arrangementet starter med en markering ved Triumfbuen i Paris, 100 år etter at første verdenskrig formelt ble avblåst gjennom en våpenhvileavtale.

Våpenhvilen trådte i kraft 11. november 1918 klokken 11.

11. november klokken 11 i år vil derfor landene som bidro med soldater eller arbeidsstyrker under krigen, markere at det er 100 år siden Tyskland erkjente krigs-nederlaget overfor de allierte vestmaktene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?