Hopp til innhold

– I går samlet vi seks lik - i dag var det tre nye

Det sier presidenten for det lokale Røde Kors, Antoine Mbao Bogo. Ett år etter statskuppet som brakte Den sentralafrikanske republikk (SAR) inn i kaos tyder lite på forsoning mellom de stridende partene.

CENTRALAFRICAN/ A man poses for a photograph on a street near Kilometre 12 (PK12) where internally displaced muslims are stranded due to the ongoing sectarian violence in the capital Bangui

En mann poserer for fotografen nær PK12. Området ble angrepet av anti-balaka-militsen. Konflikten i Den sentralafrikanske republikk er beskrevet som en glemt krise av blant annet Verdens matvareprogram (WFP).

Foto: SIEGFRIED MODOLA / Reuters

Tusener har blitt drevet på flukt siden Seleka-militsen kuppet makten i Den sentralafrikanske republikk i mars i fjor.

– I går samlet vi seks lik. I dag har vi registrert tre drepte. Volden er pågående, sier Pastor Antoine Mbao Bogo, presidenten av det lokale Røde Kors i Bangui til nyhetsbyrået Reuters mandag.

Ifølge Bogo skal organisasjonen har registert 28 drepte og 27 sårede forrige uke.

EU-CENTRALAFRICA/MISSION UN High Commissioner for Human Rights Pillay addresses a news conference in Bangui

Verdens matvareprogram (WFP) beskriver situasjonen i Den sentralafrikanske republikk som en glemt krise, og peker på manglende oppmerksomhet og bidrag fra det internasjonale samfunn til å hjelpe. Høykommisæren for menneskerettigheter Navi Pillay er skremt.

Foto: SIEGFRIED MODOLA / Reuters

Bestialske drap

FN melder om at volden i Den sentralafrikanske republikk er på et skremmende nivå.

Kannibalisme, halshogging av barn og daglige lynsjinger er noen av grusomhetene som preger Den sentralafrikanske republikk.

– Folk blir drept daglig, særlig av den kristne anti-balaka-militsen, sier høykommisær for menneskerettigheter Navi Pillay.

Kampene har gått hardest ut over muslimer, og FN har tidligere beskrevet situasjonen som en etnisk rensing av den muslimske delen av befolkningen.

(...)barn er blitt halshogd, og vi vet om minst fire tilfeller der drapsmennene har spist sine ofre

Navi Pillay, FNs høykommisær for menneskerettigheter

Massakrene skal ha opphørt, men fortsatt meldes det om drap hver dag. Drapene i helgen var konsentrert irundt det nordlige muslimske områdene PK5 og PK12. Nabolagene ble angrepet av anti-balaka krigere.

– Dette er blitt et land der folk ikke bare blir drept, de blir torturert, lemlestet, brent og hogget i biter. Barn er blitt halshogd, og vi vet om minst fire tilfeller der drapsmennene har spist sine ofre, sier høykommissær Navi Pillay, som den siste tiden har oppholdt seg i den konfliktherjede hovedstaden Bangui.

– En ond sirkel for barn

Den britiske organisasjonen War Child publiserte nylig en rapport som viser at konflikten i Den sentralafrikanske republikk har gått hardt ut over barna.

Blant annet forteller organisasjonen historien til en 18 år gammel jente som ble gjengvoldtatt. Hun var også vitne til voldtekten av sin mor.

Voldtektsraten i landet ligger på i underkant av 10 prosent. Mange av voldtektsofrene er barn, noen helt ned i treårsalderen. I en undersøkelse organisasjonen gjennomførte i en av flyktningeleirene for internt fordrevne hadde 42 prosent av de mest sårbare barna mistet sine fedre. 12 prosent av barnas mødre var drepte.

Startet i mars i fjor

Den blodige konflikten i den tidligere franske kolonien midt i Afrika startet da muslimske opprørere kuppet makten i mars i fjor og drev president Francois Bouzize på flukt.

Kristne grupperinger slo tilbake, og tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser.

Frankrike har utstasjonert 2000 tropper i den tidligere franske kolonien. Troppene bistår den Afrikanske Unionens (AU) fredsbevarende styrker på 6000.

Volden har imidlertid ikke latt seg kue. I følge FN er 650 000 internt fordrevne i landet som har en befolkning på kun 4.6 millioner. Nærmere 300 000 mennesker har flyktet til naboland.

SISTE NYTT

Siste nytt